2024. április 26., péntek

Ma nyílik a Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár Újvidéken

A látogatókat a 17 országból érkező kiállítók mellett Miško bika, Niki őz trófeája és a favágók is elkápráztatják

A 88. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt szeptember 18-a és 24-e között tartják meg Újvidéken, és ugyanazon a héten kerül sor az 53. Nemzetközi Vadászati és Halászati Vásárra, valamint az ökológiai kiállításra is. A nagyszabású, tömeges eseményt rendszerint tavasszal tartják, de a járványhelyzet miatt őszre halasztották. Megtartását az országos válságtörzs engedélyezte, a biztonságos rendezvényekre vonatkozó protokoll szerint – mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója.

– Az idén közvetlenül csak azok léphetnek be a vásárra, akik rendelkeznek digitális oltási igazolással, negatív PCR- vagy antigénteszttel. Azok, akik az említett dokumentumok közül egyet sem tudnak felmutatni, alávethetik magukat a helyszíni tesztelésnek, amit ingyenesen biztosítottunk. A piacon hozzáférhető leggyorsabb és legmegbízhatóbb teszteket szereztük be annak érdekében, hogy ez ne okozzon fennakadásokat a vásárra való bejutásban. A helyzet ellenére ugyanis nagy érdeklődésre számítunk.

Az igazgató kiemelte, hogy az idei vásár megtartását önkormányzati, tartományi és köztársasági forrásokból is támogatták. Tartalmilag nem változik a rendezvény: a hat nap alatt 17 országból érkeznek kiállítók. Köztük van az évek óta sikerrel szereplő Olaszország is, a rendezvény idei partnere pedig Csehország.

A cseh vállalkozók 2017 óta rendszeresen bemutatják termékeiket és szolgáltatásaikat az újvidéki mezőgazdasági vásáron. Az idén különleges, nemzeti kiállítással készülnek – jelentette be Vladimir Vanja, a cseh nagykövetség mezőgazdasággal megbízott agrárgazdasági diplomatája.

– A cseh mezőgazdasági minisztérium támogatásával megvalósuló kiállítás még egy bizonyítéka annak, hogy mekkora jelentőséget tulajdonít Csehország a szerbiai piacnak, amelyet gazdaságilag a régió vezető országának is tart. Az idén 13 cseh vállalat mutatkozik be Újvidéken, de gazdag kulturális programmal is készülünk – mondta a diplomata.

A KÉTTONNÁS MIŠKO IS BEMUTATKOZIK

A vásár keretében sor kerül a legnagyobb nemzeti haszonállat-kiállításra is, amelynek sztárja a hároméves, kéttonnás Miško bika lesz. A kiállítás legnagyobb élő állata mellett pózolnak majd Novka és Savka is: az angusmarhák egyenként egytonnásak. A bemutatón felsorakoznak Mićko és Mića is: a legnehezebb kosok együtt több mint 350 kilogrammot nyomnak.

Boris Barjaktarović, Senad Mahmutović, Slobodan Cvetković, Vladimir Vanja és Vladimir Borđoški (balról jobbra) értesítette a közvéleményt az idei mezőgazdasági vásárról (Fotó: Tóth D. Lívia)

Boris Barjaktarović, Senad Mahmutović, Slobodan Cvetković, Vladimir Vanja és Vladimir Borđoški (balról jobbra) értesítette a közvéleményt az idei mezőgazdasági vásárról (Fotó: Tóth D. Lívia)

A haszonállat-kiállítást a mezőgazdasági minisztérium támogatásával valósítják meg. Ugyanezzel a segítséggel tudják már évek óta megvalósítani a földrajzi eredetvédelemmel rendelkező termékek kiállítását, illetve a szerb minőségi márka bemutatását is. A minisztérium kiállítóterén beszélgetni fognak a termelőkkel, és nem csak felelnek a feltett kérdésekre – mutatott rá a lehetőségre Senad Mahmutović mezőgazdasági államtitkár.

– Az országban bejegyzett gazdaságok és az ágazatban dolgozók számából kiindulva nyugodtan kijelenthetjük, hogy fejlődőképes és erős mezőgazdasága van Szerbiának. A mezőgazdasági ágazat magas arányban részt vesz ugyanis a bruttó hazai termék értékében, és az ország kivitelének jelentős hányadát is ez az ágazat képviseli. Az újvidéki vásár és az ehhez hasonló rendezvények adnak lehetőséget a továbbfejlődésre és korszerűsítésre. Kivételes alkalom arra is, hogy a minisztérium beszélgetést indítványozzon a gyártókkal, termelőkkel és a forgalmazókkal is – mondta Mahmutović, és kiemelte a minisztérium által biztosított állami támogatások jelentőségét is. 2016 óta ugyanis csaknem megkétszereződött az államilag segítséggel megvalósuló fejlesztések száma: 21 milliárd dinárról immár 43 milliárdra növekedett – tette hozzá az államtitkár.

NIKI ŐZ (IS) SZTÁR

A mezőgazdasági kiállításokkal párhuzamosan zajló Vadászati és Halászati Vásár főtámogatója a Vajdaság Erdői Közvállalat, amely az idén 100 négyzetméteren állít ki – mondta Boris Barjaktarović, a közvállalat marketingosztályának igazgatója.

– A kiállításunk fénypontja Niki őz agancsa lesz, amely minden idők legértékesebb trófeája országunkban. A vadat a törökkanizsai vadászterületen ejtette el egy német vadász, agancsa pedig a világranglista első tíz helyére került. Számos más, Vajdaságban megszerzett trófeát is kiállítunk, amelyek készen állnak a kivitelre. Emellett a közvállalat idegenforgalommal foglalkozó osztálya is bemutatkozik: a hangsúlyt az idén a budapesti Nature kiállításra helyezik, ahol Szerbiának jelentős kiállítótere van. Érdekes lesz a favágó bemutatónk is: a közvállalatunk dolgozói ugyanis tagjai a szerbiai nemzeti csapatnak, amely részt vesz a favágó világbajnokságon is. Ezt ugyanis jövőre Belgrádban szervezik meg – sorolta az érdekességeket Barjaktarović.

A vadászoknak és halászoknak megfelel az őszi időpont, hisz alkalmuk lesz jutányosan beszerezni a szükséges eszközöket az előttük álló idényre – hangzott el a sajtótájékoztatón.

CSÜTÖRTÖKI NYEREMÉNYESŐ

A belépőjeggyel érkezők az idén értékes nyereményekben is reménykedhetnek. Az Agropanonka egy Belarus 82.1-es típusú traktort ajánlott fel, az MBV vállalat jóvoltából pedig egy Sakalak D pneumatikus vetőgépet és egy Palazoglu pótkocsit is lehet majd nyerni. A Kite Kft. viszont ezúttal egy John Deere X350R típusú fűnyírótraktort ajánlott fel a vásár hagyományos nyereményjátékára. A húzást szeptember 23-án, csütörtökön délután 17 órakor tartják meg, a nyeremények átvételét pedig a rákövetkező zárónapon szervezik meg – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az idei vásár főtámogatója a 190 éves Generali biztosító, amely a mezőgazdasági termelőknek minőségi szolgáltatást nyújt a kockázatelemzés és -kezelés terén. A vajdasági regionális központ igazgatója, Vladimir Borđoški kiemelte, hogy a biztosító már 10 éve támogatja a mezőgazdasági vásárt és a hozzá kapcsolódó kiállításokat. Az idén a mezőgazdasági gépek biztosítására 20 százalékos kedvezményt adnak azoknak, akik ellátogatnak a Generali kiállítóterére – számolt be a lehetőségről az igazgató.

A Nemzetközi Mezőgazdasági, illetve Vadászati és Halászati Vásár, valamint az ökológiai kiállítás szombaton 11 órakor nyílik meg a látogatók előtt.