2024. április 26., péntek

Okosvillanyórákkal a veszteség ellen

Az állam 40 millió eurót fektet a mérőműszerek cseréjébe

Az első körben három városban cserélik le a villanyáram fogyasztását mérő, hagyományos vagy digitális műszereket Szerbiában: Čačakon, Nišben és Kraljevón szerelnek fel okosvillanyórákat, amelyek a szakemberek szerint jelentősen csökkentik a hálózati veszteségeket, és jobb minőségű szolgáltatást nyújtanak. Országunkban ugyanis jelenleg 200 millió eurós veszteség keletkezik a villanyhálózaton – mondta Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter kedden a kormányépületben, ahol aláírták az okosvillanyórák felszerelését szorgalmazó projektum megvalósításáról szóló egyezményt.

A 40 millió euró értékű kölcsönszerződést Saša Stevanović államtitkár és Nandit Paršad, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) infrastrukturális befektetésekkel foglalkozó részlegének igazgatója látta el kézjegyével. Ezzel megtették az első, és egyik legfontosabb lépést az ország energetikai politikájának teljesítése felé – mondta a dokumentumok aláírása után Stevanović.

– Az energetikai fejlesztések egyik alapfeltétele a mérőműszerek cseréje, és ebbe a következő években 80 millió eurót fektetünk. A projektumot két fázisban valósítjuk meg, a most aláírt szerződés pedig az első kör költségeit fedezi. A kivitelezés magába foglalja az új mérőműszerek és a működésükhöz szükséges szoftverek beszerzését, illetve 205 ezer villanyóra cseréjét – mondta az államtitkár. Stevanović hangsúlyozta, hogy az okosvillanyórákkal a hálózatba bocsátott áram minőségét is ellenőrizni tudják majd, és azonnal észlelik a meghibásodásokat, ezenkívül csökkentik a veszteséget is.

A minőségi életszínvonalhoz minőségi áramszolgáltatásra is szükségük van a szerbiaiaknak – mondta az aláírást követő sajtótájékoztatón Mihajlović. Az energiaügyi miniszter kiemelte, hogy az okosórák felszerelésével a szén-dioxid-kibocsátás is csökkenthető, évente mintegy 5 ezer tonnával. Emellett hasznukra lesz azoknak is, akik a napelemek felszerelése mellett döntenek – mondta, utalva az állam által támogatott, megújuló energiaforrások használatát szorgalmazó pályázatokra.

A munkálatokat még az idén megkezdik: a tervek szerint az első fázist 2025-ig, a másodikat viszont 2027-ig fejezik be.

Az új, okosvillanyórák azoknak is hasznukra válnak, akik napelemek felszerelését tervezik. Mint arról korábban is beszámoltunk, október elején lezárul az a pályázat, amelyet a napelemek felszerelésének támogatására jelentetett meg az energiaügyi minisztérium. Az önkormányzatok ezt követően két közbeszerzési eljárásra vonatkozóan is megjelentetik a kiírásaikat: az egyikre a kivitelezők, a másikra pedig a lakosok jelentkezhetnek. Mint ismeretes, a napelemek felszerelésére vonatkozó kiírást ugyanolyan feltételekkel hirdették meg, mint a nyílászárók cseréjének, a fűtőtestek korszerűsítésének és az épületek szigetelésének 50 százalékos állami támogatását: a polgárok befektetéseinek költségeit ugyanis 25 százalékban az önkormányzatok fedezik, és ugyanennyivel járul hozzá a felújításokhoz az állami büdzsé is.