2024. április 26., péntek

Az idővel való küzdelem

Pénteken mutatja be a szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Három nővért

Az új évadot a Három nővér című előadással kezdi meg a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Csehov klasszikusát Sebestyén Aba marosvásárhelyi rendező állította színpadra, a premierre pénteken kerül sor, az első reprízre pedig szombaton. Az előadás szereplői Pálfi Ervin, Magyar Zsófia, Kalmár Zsuzsa, Pámer Csilla, Dedovity Tomity Dina, Baráth Attila, Mezei Zoltán, Kovács Nemes Andor, Hajdú Tamás, Csernik Árpád, Nyári Ákos, Rókus Zoltán, Pesitz Mónika, valamint Szilágyi Nándor és Budinčević Krisztián. A díszlettervező Sós Beáta, a jelmeztervező Hatházi Rebeka, a zeneszerző Cári Tibor. Az előadás Kosztolányi Dezső fordításának a felhasználásával készült, a dramaturg Brestyánszki Boros Rozália.

Ahogyan azt Miloš Nikolićtól, a szabadkai Népszínház igazgatójától hallhattuk, ezzel az előadással meg is nyitják az új évadot:

– Ebben az évadban is remek műsorokkal várjuk a nézőket. Amely előadások kevésbé voltak látogatottak, azok helyébe újak jönnek, az ún. közönségkedvencek pedig maradnak a repertoáron. A Három nővér Csehov egyik legismertebb darabja. Sebestyén Aba már harmadszor rendez a színházunkban, de szinte biztos vagyok benne, hogy még visszatér hozzánk. Felhívnám a figyelmet, hogy a szabályok értelmében továbbra is csak korlátozott számú nézőt fogadhatunk, ezért arra buzdítom az érdeklődőket, hogy időben foglaljanak helyet – mondta Miloš Nikolić a bemutató előtti sajtótájékoztatón.

Körmöci Petronella társulatigazgató arról szólt, hogy szerették volna megelőzni a koronavírust, ezért kezdték ilyen korán az évadot:

– Meg is érkezett az új szabályozás és ismét csak a terem egyharmadában ülhetnek majd nézők, de reméljük, hogy nem kerül sor teljes leállásra, mint a múlt évadban. Csehov Három nővérének a próbáját tavaly augusztusban terveztük elkezdeni, mivel azt az évadot a klasszikus daraboknak szenteltük volna, de ez a világjárvány miatt sajnos csúszott egy kicsit. Nagyon örülök, hogy Sebestyén Aba harmadszor is velünk dolgozik. Két alkalommal színészként vehettem részt az előadásaiban és nagyon élveztem a próbákat, most pedig társulatvezetőként, szerettem volna visszahozni a csapatunkba azt a jó érzést, a jó közös munkát. Örülök annak is, hogy a Három nővérre esett a választás, mivel ez a darab lehetőséget ad arra is, hogy a társulat java része fellépjen, ugyanis a pandémiás helyzet miatt az utóbbi időszakban kénytelenek voltunk kisebb létszámú produkciókat készíteni. Ez az előadás tehát nagy csapattal készül, ennek viszont az ára az, hogy keményen kell dolgoznunk a bemutató előtti utolsó pillanatig, hiszen a produkciós költségvetés nálunk évek óta nem emelkedett és a körülményeink sem javultak, sőt még nehezebbek. Ezért is szeretném megköszönni a vendégalkotóink türelmét – hallottuk Körmöci Petronellától.

A Három nővér sajtótájékoztatóján (Fotó: Lukács Melinda)

A Három nővér sajtótájékoztatóján (Fotó: Lukács Melinda)

Sebestyén Aba örömmel tért vissza Szabadkára:

– Nagyon szeretem ezt a társulatot, és jó volt azt is felfedezni, hogy mindent ott folytathatunk, ahol legutóbb abbahagytuk. Régi vágyam, hogy a Három nővért rendezzem, de ehhez mindennek együtt kell lennie. Ezzel itt nincs gond, hiszen van egy nagyon jó társulat, van akarat és lehetőség is. Ez örömmel tölt el. Az előadásban olyan gondolatokat próbáltunk kifejezésre juttatni, amelyek a korunkra is jellemzőek, egyebek közt a megszenvedett magányról, a kísértő egyedüllétről, az idővel való küzdelemről. Emellett viszont igyekeztünk a Három nővért oly módon is felfrissíteni, hogy egy kis komikus felhangja is legyen. Reméljük, hogy az előadás gondolatokat ébreszt a nézőkben is. Egy kortalan világot próbáltunk megjeleníteni. A produkcióban a látvány és a zene is nagyon fontos – fejtette ki a rendező.