2024. március 28., csütörtök

A felvállalt gondolat

Megkezdődött a 69. írótábor Magyarkanizsán

Csütörtök délután megnyílt a sorrendben 69. Kanizsai Írótábor. A megemlékezés a hagyományokhoz híven a magyarkanizsai Népkertben kezdődött, az írótábor emlékműnél.

Ezt követően a Városháza előtti térre mentek a résztvevők, a Dobó–Koncz- szoborhoz. Mindkét helyszínen a Magyar Nemzeti Tanács, a magyarkanizsai önkormányzat és a József Attila Könyvtár, valamint az írótábor szervezőbizottságának képviselői helyezték el az emlékezés virágait. A koszorúzást követően a Kanizsai Írótábort a szervezőbizottság elnöke, Verebes Ernő nyitotta meg.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke megkoszorúzza a Dobó-Koncz szoborpárost (Fotó: Gergely József felvétele)

Hajnal Jenő, az MNT elnöke megkoszorúzza a Dobó-Koncz szoborpárost (Fotó: Gergely József felvétele)

– Leírandó dolgaink hoznak össze és választanak szét bennünket. E két dolog annyiban ugyanaz, mint ahogy az entrópiát, a rendezetlenség felé húzó furcsa erőt, egyként akarjuk legyőzni. A mi energiánk a leírt szóban, a magyar nyelvben van. Vagyis a felvállalt gondolatban, aminek hatása lehet ilyen, vagy olyan, de szándéka a legtöbb esetben őszinte. Ha nem, annak a lelke rajta, aki írta. Akinek nincs igazsága, ne verekedjen. Ezért néha verekszünk is, jelképes, vagy nem jelképes értelemben, háborúzunk, vélt vagy valós igazságunkat hitünk által megszülve, megőrizve. De a mi dolgunk – szavakat, mondatokat leíró és vállaló írók dolga, hogy megértsük: egy szavunk van az igazságra, és amit leírtunk, nem kőbe, de lelkünkbe vésetik, sőt, lehet, hogy azt már mások is megfogalmazták. Lehet, hogy nem ugyanúgy, de szándékuk szerint igaz módon. És ez a szándék az, ami a szabálytalan gömbalakot formáló fejünk felett szabályos univerzumot formál – mondta egyebek között a Dobó–Koncz-szoborpárosnál Verebes Ernő.

Antalovics Péter a muravidéki fotókiállítás megnyitóján (Fotó: Gergely József felvétele)

Antalovics Péter a muravidéki fotókiállítás megnyitóján (Fotó: Gergely József felvétele)

A rendezvény a szomszédos Dobó Tihamér Képtárban folytatódott, ahol az írók és az érdeklődők a Találkozásaink-muravidéki fotókiállítást tekinthették meg, melyet Antalovics Péter és Bence Lajos nyitottak meg. Ezt követően az Art Caféban Horváth Júlia Borbála íróval és antropológussal, a Magyar Írószövetség Szociográfiai Szakosztályának elnökével Ternovácz Fanni és Lennert Móger Tímea beszélgetett.

Beszélgetés Horváth Júlia Borbála íróval, antropológussal (Fotó: Gergely József felvétele)

Beszélgetés Horváth Júlia Borbála íróval, antropológussal (Fotó: Gergely József felvétele)

Az este a Fedák Sáriról szóló monodrámával ért véget, melyet Szűcs Nelli, a budapesti Nemzeti Színház művészének előadásában láthattak az érdeklődők a Művészetek Házában.

Pénteken is tartalmas programok lesznek az írótáborban: a Mécsvirág együttes irodalmi műsorával ellátogat az oromi, az oromhegyesi és a magyarkanizsai általános iskolákba is.

Ezzel párhuzamosan délelőtt tíz órától az Ifjúsági Otthonban a tragikusan fiatalon elhunyt Patócs Lászlóról emlékeznek meg. Tizenegy órától szintén az Ifjúsági Otthonban irodalmi tanácskozás veszi kezdetét, Verebes Ernő vezetésével.

A délután folyamán az Art Caféban 15 órától Az irodalom új terei címmel lesz egy beszélgetés Losoncz-Kelemen Emesével, Beszédes Istvánnal és Keresztes Balázzsal. Majd 16 órától a Művészeti áthallások című beszélgetésre kerül sor, L. Simon Lászlóval, Verebes Györggyel, Vass Szabolccsal.

Az írótábor résztvevői (Fotó: Gergely József felvétele)

Az írótábor résztvevői (Fotó: Gergely József felvétele)

Fél hattól az írótábor díszvendégével, Zalán Tiborral Gruik Ibolya és Verebes Ernő beszélget. A pénteki programot a Szegedi Szimfonikus Zenekar 19 órakor kezdődő hangversenye zárja a Művészetek Háza nagytermében.

Nyitókép: Az írótábor résztvevői (Fotó: Gergely József felvétele)