2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Szigorúbb szabályok az iskolákban

Vajdaságban Magyarcsernyén és Alibunáron kerültek ki az iskolák a zöld rendszerből

Az oktatási minisztérium pénteki közleményének értelmében hétfőtől 40 helyi önkormányzatban az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos diákjai a második, úgynevezett sárga – kombinált – oktatási modell szerint járnak iskolába, míg ugyanezekben az önkormányzatokban a középiskolások a harmadik, a piros – távoktatás – modell szerint tanulnak. A többi helyi önkormányzat iskolájában a zöld modell szerint szervezik meg az oktatást. A 40 helyi önkormányzat közül kettő vajdasági, Alibunár és Magyarcsernye. Eddig 19 helyi önkormányzat iskoláiban szervezték meg a zöld modelltől eltérően az oktatást, egyben, Tutinban, a piros modell szerint, a többiben pedig a sárga alapján.
A minisztérium korábban azt is megerősítette, hogy szeptember 1-je óta az általános és a középiskolák 379 osztályában és 1 csoportjában tértek át a távoktatásra a diákok, ez 0,9 százaléka az összes osztálynak – 38 187. Mint hozzáteszik, az erre vonatkozó adatokat az iskolák 94 százaléka juttatta el a minisztériumnak. Az oktatási minisztérium ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy egy-egy osztály akkor tér át a távoktatásra – 10 napig –, ha két diáknak a szervezetéből kimutatják a koronavírus jelenlétét.
A hétfőtől alkalmazandó oktatási modellekre vonatkozó minisztériumi tájékoztatóban azt is tudatták, hogy hétfőtől az iskolákban minden alkalmazott és minden diák folyamatosan köteles viselni a védőmaszkot. Eddig, a hivatalos elmondások szerint, a védőoltással immunizált tanároknak – amíg betartották a diákokhoz viszonyított másfél méteres távolságot – nem kellett viselniük a védőmaszkot, a diákok a padokban pedig csak akkor voltak kötelesek feltenni, ha megszólaltak. Tekintettel a koronavírus delta variánsának sajátosságaira, azok is megfertőződhetnek, akik korábban felépültek a fertőzésből, de azok is, akik felvették a védőoltást – fejtik ki a tájékoztatóban. Amennyiben valamelyik diáknak egészségügyi okokból nem ajánlatos viselni a védőmaszkot – ezt szakorvosi igazolással kell alátámasztani –, mentesül ezen kötelezettség alól, ám akkor nagyobbnak kell lennie a közte és a többi diák közötti távolságnak – emelik ki a tájékoztatóban.
A maszkviselés, mint alapvető epidemiológiai óvintézkedés tömeges megszegésével kapcsolatban a napokban számos egészségügyi szakértő kifejtette, hogy értékelésük szerint az átlagpolgár azért nem tartja magát a vonatkozó rendelkezéshez, mert ezt az államvezetés képviselői sem teszik meg, a tömeges rendezvényeken vagy bárhol másutt folyamatosan maszk nélkül jelennek meg.

A HÁTTÉRBEN FOLYAMATOSAN ÜLÉSEZNEK
Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkárt a Szerbiai Rádió és Televízió műsorában arról kérdezték, milyen szintet kell elérniük a járványügyi mutatóknak ahhoz, hogy az egészségügyi válságstáb összeüljön – ezt több mint két hete nem tette meg. „Sejtettük, hogy az történik, ami végül most megtörtént. A helyzet napról napra rosszabb, minden mutató növekszik. Ennek ellenére bölcsen kell mérlegelni. A válságstáb mindennap ülésezik és beszélget, ám nem egyszerű az emberek elé állni és új intézkedések foganatosítását bejelenteni. A válságstáb tagjai lelkiismeretesen végzik a munkájukat. A helyzet azért nem ugyanolyan, mint tavaly ősszel volt, mert most rendelkezésre áll a védőoltás. A válságstáb arra vár, hogy mindenki beoltassa magát a koronavírus ellen" – válaszolt a kérdésre Đerlek, aki úgy értékeli, hogy amióta rosszabbodik a helyzet, többen veszik fel a védőoltás első adagját. Mint hozzátette, a válságstáb akár szigorításokat is javasolhatna, ám azok betartását csak egy hadseregnyi felhatalmazott ellenőrizhetné, vagyis mindenki számára jobb lenne, ha minél többen beoltatnák magukat. Ha nem növekszik érdemben az átoltottsági arány, Szerbia még évekig nem lép ki a járvány ördögi köréből – nyomatékosította Đerlek.
Az SZRTV értesülései szerint Görögországban újabb hét napra meghosszabbították az érvényes beutazási feltételeket – védőoltással való immunizáció, vagy negatív PCR-, illetve antigénteszt, vagy a betegségből való felépülés.

6089 új fertőzés – 25 elhunyt
A pénteki járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt országszerte 6089 új fertőzést jegyeztek, 22 824 koronavírustesztet végeztek el, a pozitivitás aránya 26,7 százalék. A vizsgált napban hivatalosan 25 Covid-páciens hunyt el, 7493 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,93 százalék. A kórházakban országszerte 2502 Covid-pácienst kezelnek, 128-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 1088 új fertőzést jegyeztek, ebből 304-et Újvidéken.