2024. április 26., péntek

Európa öt vezető állama között van Szerbia az új fertőzöttek számát tekintve

A járványhelyzet romlására számít Szerbiában Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai képviselője, aki azt is elmondta, hogy országunk az élen jár Európában az új koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. Kifejtette, hogy a százezer főre jutó új fertőzöttek számát vizsgálva Európa öt vezető állama közé sorolható Szerbia.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy a járványhelyzet jelenleg is nagyon komolynak tekinthető Szerbiában, de arra számítanak, hogy ez csak romlani fog. Az új fertőzöttek számának emelkedését vetítik elő, és egyelőre nem látható, meddig fog emelkedni a járványgörbe, de akár az előzőnél súlyosabb hullámra is számíthatunk.

SZABAD ÚT A VÍRUSNAK

Emlékeztetett arra, hogy az illetékesek nem vezettek be új óvintézkedéseket, amelyek meggátolhatnák a vírus terjedését, engedélyezettek a tömeges összejövetelek (fesztiválok, mérkőzések), viszont még az érvényben lévő intézkedéseket sem tartjuk tiszteletben.

Ivanuša rávilágított arra, hogy az ország keresi a középutat a gazdaság fenntartása és a járványkezelés között. A kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek kapcsán elmondta, hogy növekszik a számuk, de egyelőre még a rendszer el tudja látni a pácienseket. Ez az immunizálásnak köszönhető, mivel a védőoltás felvétele jól véd a betegség súlyos szövődményeitől – mondta a szakember.

KITŰNŐ LEHETŐSÉG A VILÁG SZÉLHÁMOSAINAK

Ivanuša arról is szólt, hogy jelenleg stagnál a vakcináció Szerbiában, amihez nagyban hozzájárultak az összeesküvés-elméletek. Úgy fogalmazott, hogy a pandémia kitűnű lehetőséget biztosított a világ hazugjainak, és hogy ez a probléma nem fog megoldódni egyik napról a másikra, mert sokan nem tudják megkülönböztetni az igazságot a hazugságtól.

Az Egészségügyi Világszervezet képviselője szerint, ami a világjárvány legyőzését illeti, egyelőre még nem látható a fény az alagút végén, és csak a nagyobb arányú vakcináció segíthet a vírus legyőzésében.