2024. április 26., péntek

A szeptember 11-ei merényletre emlékezik az amerikai nagykövetség Belgrádban

Az Egyesült Államok elleni szeptember 11-ei terrortámadásnak immár húsz éve. Az eseményre emlékezve a belgrádi amerikai nagykövetség önkéntes véradási akciót szervez, tudósít a Szerbiai RTV.

Anthony Godfrey a köztévé műsorában elmondta, hogy New York-i lakosként számára az ikertornyok a gyermekkorát jelentették, és elszörnyedve nézte, ahogyan összeomlanak. Hozzátette, hogy a világ megváltozott a terrortámadás után, és fontosnak tartja, hogy együtt harcoljunk a terrorizmus ellen.

A belgrádi amerikai nagykövetség és a szerbiai Vöröskereszt minden évben megszervezi közös önkéntes véradási akcióját, amely egy jelképes dolog, amellyel a 2001-es amerikai terrortámadás áldozataira emlékeznek.

– Ez egy szomorú nap, azonban elégedett vagyok, hiszen 10 éve együttműködünk a Vöröskereszttel, és engem semmi más nem érdekel, csak az, hogy emberéleteket mentsünk. Ettől semmi sem értékesebb – mondta Godfrey.

Dr. Dragan Radovanović professzor, a szerbiai Vöröskereszt elnöke elmondta, hogy idén már 11. alkalommal szervezik meg a közös véradást az amerikai nagykövetséggel. Hozzátette, hogy nagyon jó az együttműködés, hiszen a nagykövetség segített az árvízkárosultakon, a migráns-helyzetben és a Covid-válság idején is, amikor több, mint 1.200.000 dollárt adományozott.