2024. április 26., péntek

Vučić: Kérjenek bocsánatot!

– Szeptember 13-án Szerbiába érkezik Angela Merkel német kancellár. Az a megtiszteltetés ért, hogy vendégül láthatom – jelentette be Aleksandar Vučić köztársasági elnök, aki ma este szólt a nyilvánossághoz.

Vučić megköszönte Merkelnek, hogy megtiszteli az országot és ellátogat ide.

– Soha nem fogjuk elfelejteni azt, hogy mennyit segített nekünk. Szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy egy olyan hölgy érkezik hozzánk, hogy egy olyan országot képvisel, amely a legnagyobb kereskedelmi partnere Szerbiának. Emellett a legfontosabb befektető is – mondta.

Hozzátette, hogy tíz év alatt két és félszer megnövelték a kereskedelmi cserét Németországgal.

– Mindent megteszünk, hogy kimutassuk a hálánkat, és a tiszteletünket egy olyan hölgy felé, aki nem csak 16 éve van Németország élén, hanem, nem hivatalosan, Európa élén is áll, és ez Szerbia fejlődését is elősegítette – hangsúlyozta.

Vučić elmondta, hogy Merkel mellett Erdogannal és Ursula Von Der Leyennel is tárgyal majd.

– Országunknak a béke a kulcsfontosságú. Mindennel, amit az országunkért tettünk, igyekeztünk megóvni a békét – mondta Vučić.

Pristinai tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy jó, hogy egy kis előrelépés történt az eltűntek ügyében. Azonban más előrehaladás nem volt.

– Ennek nem az volt az oka, hogy megpróbáltam nyugodt maradni, az albán fél nem akar semmilyen beszélgetést. Nem tudom, miért teszik ezt – tette fel a költői kérdést az államfő.

Hozzátette, hogy mindent megtesznek, amit csak lehet azért, hogy az albánok egy részét bevezessék a Szerb Köztársaság rendszerébe, azonban megkérjük őket arra, hogy ne felejtsék el, hogy melyik országba tartoznak, és erről nincs alkudozás.

Montenegrói eseményekkel kapcsolatban elmondta, hogy bár kapott meghívót a beiktatásra, mégsem ment el. Ahogyan fogalmazott, nem szeretne belekeveredni az ország dolgaiba. Emiatt egyből elindultak a támadások Horvátország és Montenegró felől is.

– Olvastam néhány külföldi képviselőtől is, akik azzal vádoltak, hogy nagyobb Szerbiát akarok... Több következtetés is levonható. Ez egy jól szervezett kampány, mindig hasonló, ezúttal csak erősebb és jobb, és azért szervezték meg, mert egyesek nem tudják, hogyan kell elszenvedniük politikai vereségüket, és nem tudják, hogyan kell reagálniuk, mint a tiszteletbeli államférfiak, és úgy viselkednek, hogy nem felelnek meg a társadalmukban betöltött pozíciójuknak vagy szerepüknek " – mondta Vučić.

Hozzátette, hogy elvárja, hogy bocsánatot kérjenek tőle.

– Miért tesznek így olyan sokan? Azért teszik ezt, mert 1878 óta, a Szerb Királyság függetlenné válása óta próbálkoznak azzal, hogy Szerbia ellen fordítson mindenkit. Szerbia nem zavart senkit 2011-ig és 2012-ig, mert megsemmisült, megosztott volt az uralkodók veszekedésében, és a gazdaság állapota szörnyű volt. A gyenge Szerbia mindenki számára jó partner volt, és senkit nem zavart ” – magyarázta.

Vučić még egyszer gratulált Joaniki metropolita beiktatásához

– Remélem, hogy a számunkra barátságos és testvéri Montenegrónak sikerül leküzdenie a minden országban fennálló megosztottságot. Úgy gondolom, hogy tudunk együttműködni, sok lehetőség van a gazdasági együttműködésünkre – mondta Vučić.