2024. április 26., péntek
BÁCSKOSSUTHFALVA

Fergeteges Szüreti Napok

Az elmúlt évek egyik legtartalmasabb és legtömegesebb szüreti napi ünnepségsorozatát szervezték meg a bácskossuthfalviak. Pénteken kiállítás nyílt az Ady Endre Művelődési Központ által meghirdetett Ringó bölcső elnevezésű kézimunka-pályázatra beérkezett munkákból, illetve bemutatták Besnyi Károly és Papp László Fénnyel írt történelem című kötetét az Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban. Szombaton már a reggeli órákban gyülekeztek a főzőverseny résztvevői a Koplalón, illetve feldíszített lovas kocsik és traktoros utánfutók bevonásával ezúttal ismét megszervezték a település utcáiban a néptáncosok élő zenével kísért felvonulását. A táncos lábú helyi és vendégifjak és gyerekek, a borlovagok, a Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar részvételével lebonyolított, a Koplalóra történő ünnepélyes felvonulás után Papp László, a falu tanácselnöke fejezte ki azzal kapcsolatos örömét, hogy a szép idő áldásként kedvezett a rendezvénynek, és végre együtt ünnepelhet a falu apraja-nagyja. Szepesi Tibor, a testvértelepülés, Karcag polgármestere tolmácsolta városa és annak lakóinak a jókívánságait.

A helybeli Ady Endre Művelődési Központ táncosai is bemutatkoztak a Koplalón összegyűlt közönségnek

A helybeli Ady Endre Művelődési Központ táncosai is bemutatkoztak a Koplalón összegyűlt közönségnek

– Karcag és Bácskossuthfalva között nemcsak egy egyszerű testvérvárosi kapcsolatról beszélünk, hanem több száz éves történelem áll mögöttük. Amit sem háborúk, sem forradalmak, sem mesterségesen megrajzolt határok nem szakíthattak szét, mint ahogy az elmúlt időszak járvánnyal terhelt válsága sem tett benne kárt. Összeköt bennünket a történelem, a közös múlt, a hagyományok, amit magam is megtapasztalhattam. Sebő Ferenc neves népzenészünk után szabadon, hagyományainkat meg kell élni, és nem betegként ápolni, vagy rabként őrizni. Ezért is öröm számomra, hogy Bácskossuthfalván ezt ilyen nagy örömmel élik meg. A mindannyiunkban lüktető vér, a szív, a hazaszeretet magyarságunk iránt az, ami leginkább összeköt bennünket – mondta egyebek mellett a karcagi polgármester.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes is köszöntötte a jelenlevőket.
– A tartományi mezőgazdasági titkárság teljes mértékben odafigyel a gazdákra, a kisközösségekre és a hagyományőrző rendezvényeikre. Minden évben magas intenzitású pályázatokat írunk ki a szőlészeknek és a borászoknak. Az idei évben 50 millió dináros keretösszegben jelentettünk meg pályázatot. A fiatal gazdákra, borászokra is gondoltunk külön. Remélem, hogy a bácskossuthfalvi falunaphoz hasonlatos rendezvényeket jövőre már lesz lehetősége támogatni a mezőgazdasági titkárságnak – mondta.

Ezt követően Harangozó László református lelkipásztor és Tóth József plébános áldást mondott az idei termésre. A falubeliek és a vendégek részvételével lebonyolított tartalmas művelődési programban felléptek az Ady Endre Művelődési Központ táncosai, a Pántlika és a Kalamajka csoport, illetve a Csicsergők gyermekkórus és a Rezeda asszonykórus, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola zenei tehetségei, a szabadkai Talentum néptánccsoport, a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Csiripiszli néptánccsoportja, a zentagunarasi Gézengúz néptánccsoport, a talpalávalót pedig a Csalóka zenekar húzta. A Gördülő Zöldítő elnevezésű program keretében jurtában játékos oktatás várta a gyermekeket az Értük Egyesület szervezésében. A legkisebbek számára pedig később a leginkább várt esemény a tűzoltók habpartija volt ezúttal is.

A báránypaprikás-főző verseny díjazottjai a szervezőkkel és a zsűrivel

A báránypaprikás-főző verseny díjazottjai a szervezőkkel és a zsűrivel

Az idei szüreti nap alkalmával több mint 200 bográcsban főtt csirke- és báránypaprikást értékelt a zsűri. A csirkepaprikás-főző versenyt a Rác Túrkevei Lajos, Dancz János és Sven Zsolt, Ivica Vukelić összetételű zsűri értékelése szerint Rozinka István nyerte meg, őt Dávid Zsolt és Bíró László követte, a birkapörkölt legízletesebbjét a PIK Moravica csapata adta át, ők nyerték el a szüreti napi vándorkupát is, a második a Dimalis borászat csapata lett, a bronzérmet pedig Fodor Erzsébet vehette át. Az ünnepségen az Eridanus zenekar gondoskodott a továbbiakban a talpalávalóról, majd este DJ-k szolgáltatták a zenét. Vasárnap motorostalálkozót szerveztek az egykori úgynevezett kis téglagyár területén.