2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Ismét a védettségi igazolványt emlegetik

A napokban helyezik el a Sinopharm gyárának alapkövét

Tekintettel az esetszám folyamatos növekedésére, szinte biztos, hogy az egészségügyi válságstáb következő ülésén a jelenlegihez képest szigorúbb járványügyi korlátozások foganatosítását szorgalmazza – nyilatkozta a Blic napilapnak Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár. Noha a testület tagjai korábban több alkalommal is azt mondták, a védettségi igazolvány alkalmazásának bevezetése alkotmányellenes lenne, Đerlek most közölte, hogy a foganatosítandó intézkedések egyike biztosan ez lesz. Szerinte ezzel senkit nem diszkriminálnak. Emellett feltehetőleg tovább korlátozzák a gyülekezésszabadságot, s nem valószínű, hogy a továbbiakban is 500 személy gyülekezhet – fűzte hozzá.
– Tavaly epidemiológiai intézkedésekkel küzdöttünk a járvány ellen, az idén azonban rendelkezésre áll a leghatékonyabb fegyver, a védőoltás. Tavaly a szigorításon gondolkodtunk, az idén azonban már mindenkinek immunizáltnak kellene lennie. Ha az oltási folyamat ugyanabban az ütemben folytatódott volna, ahogyan megkezdődött, már magunk mögött hagyhattuk volna a koronavírust. Nem engedhetjük meg, hogy a felelőtlen polgárok miatt ez az agónia még évekig eltartson. Arra kérek mindenkit, amíg nem késő, oltassa be magát, hogy az átoltottsági arány elérje a 80 százalékot. A járvány ellen nem intézkedésekkel, hanem védőoltással kell küzdeni – taglalta Đerlek.

HAMAROSAN ÉPÜL A SINOPHARM GYÁRA
A kezdetben sikeres, ám később megtorpanó szerbiai immunizáció témájával foglalkozott az osztrák Kleine Zeitung napilap is. A téma kapcsán Aleksandar Vučić államfő kifejtette nyilatkozatában, hogy az oltásszkepticizmus globális jelenség, „ám továbbra sem tudja felfogni, mi áll a hátterében". Sajnálatosnak tartja, hogy az emberek „a pozitív üzenetek helyett az összeesküvés-elméletekre fogékonyak".
Az államfő Szerbia védőoltás-gyártási törekvéseiről is szót ejtett. Közölte, hogy néhány napon belül elhelyezik annak a gyárnak az alapkövét, ahol majd a Sinopharm koronavírus elleni védőoltását gyártják. A korábbi sajtóértesülések szerint a gyárat Zemun Polje területén építik fel, a munkálatok pedig 14 millió euróba kerülnek. Vučić korábban azt mondta, a projektumot Szerbia Kínával és az Egyesült Arab Emírségekkel közösen valósítja meg.
Az orosz Szputnyik V oltóanyagot illetően Nenad Popović tárca nélküli miniszter múlt héten azt mondta, augusztus 13-áig 550 ezer adagot töltöttek ampullákba ebből az oltóanyagból Szerbiában – ebből 275 ezer az első és ugyanennyi a második dózis. Vučić most azt közölte, eddig csak a Szputnyik V első dózisát állították elő Szerbiában, és jelenleg arra összpontosítanak, hogy a második dózis előállítása is megkezdődjön.

5069 ÚJ FERTŐZÉS – 23 ELHUNYT
A keddi járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt országszerte 5069 új fertőzést jegyeztek, 20.443 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 24,8 százalék. A vizsgált egy napban 23 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 7421 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,94 százalék. A kórházakban országszerte 1701 Covid-pácienst gyógykezelnek, közülük 121-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége.
Vajdaságban előző nap 876 új fertőzést jegyeztek, ebből 228-at Újvidéken. A tartományban, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint, 7292 aktív fertőzést tartanak nyilván, Újvidéken 1997-et, a 45-ből 38 helyi önkormányzat területén rendkívüli a járványhelyzet.