2024. március 28., csütörtök

Megvalósuló elképzelések

Az Újfalu Helyi Közösségben csaknem négy kilométer gázvezeték épül ki

Hétfőn dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke az újfalui Jasenovac utcában tett látogatást, ahol megtekintette a gázvezeték-hálózat bővítésén végzett munkálatokat. A helyszínen jelen volt Ződi Ildikó, a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat igazgatója és Tóth Gábor, Újfalu helyi közösség tanácsának elnöke is. A munkálatok megtekintése után a sajtónak nyilatkozva Pásztor Bálint a beruházás jelentőségét méltatta.

Dr. Pásztor Bálint és Ződi Ildikó megtekinti a munkálatokat (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Pásztor Bálint és Ződi Ildikó megtekinti a munkálatokat (Fotó: Patyi Szilárd)

– A gázművek az idei évben tíz kilométer gázvezetéket tervezett kiépíteni, amely úgy oszlik meg, hogy közel négy kilométer az Újfalu helyi közösségben fog kiépülni. Ezenkívül a sétaerdei, a Zorka, Kisradanovác, Radanovác, Sándor, Kér és a Gát helyi közösségek is érintettek. A mai nap is azt bizonyítja, hogy a helyi közösségek fejlesztését célzó elképzeléseink nem üres választási ígéretek voltak. Fontosnak tartjuk a gázvezeték bővítését, de ugyanígy az ivóvíz és a szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztését, valamint az utcák kiaszfaltozását. Egy olyan helyi közösség területére látogattunk ma el, amely ugyan nincs messze a városházától, de van mit javítani az infrastruktúrán. Ennek a beruházásnak köszönhetően elmondhatjuk, hogy a helyi közösség területének kilencven százalékán lesz gázvezeték. Elsősorban azonban a szennyvízhálózat kiépítésén hatalmas a lemaradás. Bízom abban, hogy a Tiszta Szerbia elnevezésű program keretein belül itt is ki fog épülni a szennyvízhálózat. Ennek a projektnek köszönhetően ugyanis 110 kilométer szennyvízhálózat épülhet ki Szabadka Város területén. 48 kilométer a városban, 12 kilométer Palicson, valamint 25–25 kilométer Csantavéren és Bajmokon. Az Újfalu helyi közösségnek határozott elképzelései vannak. Mi azért vagyunk, hogy ezek az elképzelések megvalósuljanak – nyilatkozta a képviselő-testület elnöke.

Ződi Ildikó a közvállalat idei évét foglalta össze.

– Minden évben 10 kilométer gázvezeték kiépítésére pályáztunk. Az elmúlt évben Palicson volt a legnagyobb gázvezeték-fejlesztés. Az idén pedig Újfalu lett a fő helyszín, ahol 3,7 kilométer vezetéket építünk ki, és már az idei évtől körülbelül száz új felhasználó tudja beadni csatlakozási szándékát. Az idei évben egyébként 10 kilométer új gázvezeték kiépítésével összesen háromszáz új felhasználóval számoltunk. A felhasználók egyébként vállalatunknál bármikor jelezhetik csatlakozási igényüket. Az idén egyébként túljelentkezés van. 350 jelentkezőt vártunk, de augusztus végéig már 385 kérelmet adtak át. Ehhez a számhoz még hozzá kell vennünk húsz új lakótömböt, és tizenkilenc üzleti felhasználót is – mondta az igazgató.

Tóth Gábor köszönetet mondott az illetékeseknek a beruházásért.

– A mi helyi közösségünk területén több éve nem történt ilyen jellegű beruházás, mint ez a gázvezeték-bővítés. Ez a bővítés nemcsak az infrastruktúra fejlesztése miatt fontos, hanem azért is, mert a polgárok igénylik a földgáz bevezetését. Nemcsak a Gázműveknél, de a mi helyi közösségünk irodájában is kérik a bevezetést. Háztartások és teljes utcák egyaránt írtak ez ügyben petíciót. Mi ezeket a petíciókat eljuttattuk az illetékesekhez. Ma ennek a munkának láthatjuk az eredményét. Hozzátenném, hogy a helyi közösség egyedül ilyen beruházásokat nem tud elvégezni, hiszen sem anyagi lehetőségeink, sem jogkörünk nincs erre – magyarázta a tanácselnök.