2024. május 5., vasárnap

Sütöttek-főztek Noszán

Szombaton főzőversenyt rendeztek a Hajdújárás melletti Noszán. A hagyományos rendezvényen az idén 15 csapat vett részt. Mivel a csapatok maguk dönthették el, hogy mit sütnek, mit főznek a helybeli általános iskola udvarában, a levegőt különféle ételek illata lengte be. A rendezvényen számos kísérőprogrammal várták az érdeklődőket.

Lapunknak Kovács Elvira fő szervező nyilatkozott a „Nosza, hajrá, süssünk, főzzünk" nevet viselő eseményről.

– Az idén immár 14. alkalommal rendezzük meg a főzőversenyt. A rendezvény megtartásának időpontját hagyományosan a templombúcsúhoz, Szent Ágoston napjához kötjük. Az elmúlt tizennégy évben folyamatosan próbáltunk újítani, változtatni. Kezdetben kizárólag marhapörköltet főztek a résztvevők, de körülbelül 5-6 évvel ezelőtt úgy láttuk jónak, ha ezt megváltoztatjuk, és azóta mindenki azt főz, amit szeretne. A főzéshez birka- és marhahúst nálunk is lehet rendelni, de a résztvevők maguk is hozhatnak húsokat. Az idén lesz csirkepaprikás is, sertéspörkölt is, rostélyost is sütnek, és a zsűri értékeli az elkészült ételeket. Eddigi tapasztalataink szerint a zsűri mindig más-más ételféleséget díjaz, pár évvel ezelőtt például egy babos étel kapta a fődíjat, a zsűri tagjai azt tartották a legízletesebbnek. A csapatok elsősorban környékbeliekből állnak össze. Vannak idősebb résztvevőink is, de nagyon örülünk annak, hogy az idén meglepően sok fiatal is benevezett a főzőversenyre – mondta Kovács Elvira.

A rendezvényen emellett ugrálóvár, kézműves foglalkozások, ügyességi játékok várták a gyermekeket, a felnőttek pedig kötélhúzásban mérhették össze erejüket.

A főzőversenyen részt vett Nenad Sadiković fiatalokból álló csapata, amely csirkepaprikással igyekezett minél jobb eredményt elérni.

– Csirkét főzünk házias, otthonról hozott recept alapján. Raktunk bele krumplit és gombát is, mert azt valljuk, hogy a hús magában unalmas lenne. Tele vagyunk önbizalommal, mert Dél-Szerbiából hozott csípős paprikát is használunk a főzéshez – nyilatkozta Tóth Sámuel, a csapat tagja.