2024. április 26., péntek

Újra megnyílt a kabuli repülőtér

A tálibok diplomáciai elismerést és segítséget várnak Németországtól

Újra megnyílt a kabuli repülőtér a belföldi járatok előtt szombaton. Az Ariana afgán légitársaság repülőgépei Kabul és Herát, Mazari-Saríf, valamint Kandahár között közlekedhetnek – számolt be a vállalat a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében. Korábban Katar afganisztáni nagykövete elmondta, hogy a műszaki helyzet felmérését követően egy katari szakértői csoport segítségével megnyitották a kabuli repülőteret a segélyszállítmányok előtt – közölte az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna.

A külvilág felé köldökzsinórként szolgáló kabuli repülőtér megnyitása elsődleges fontosságú volt a tálibok számára, akik igyekeznek helyreállítani a rendet az után, hogy augusztus 15-én meglepetésszerűen, harc nélkül elfoglalták az afgán fővárost. A légikikötő azóta zárva volt, hogy evakuálták az országban élő amerikai és nyugati állampolgárok többségét, illetve azokat az afgánokat, akik segítették a szövetségeseket az afganisztáni háborúban. A művelet során tízezreket menekítettek ki, de még is így ezreket kellett hátrahagyni, miután augusztus végén véget ért az evakuáció.

Mindeközben legalább tizenheten meghaltak Kabulban, miután tálib fegyveresek lövöldözni kezdtek a hírre, hogy társaik elfoglalták az ellenállást tanúsító Pandzsír tartományt – közölték szombaton helyi médiaforrások. A Samszád és a Tolo News hírügynökség szerint a lövöldözésnek több tíz sebesültje is van, jóllehet a tálibok eredetileg a levegőbe akartak lőni örömükben. Hasonló lövöldözést jelentettek Nangarhár tartományból is, ahol szintén sokan megsebesültek. Zabihullah Mudzsáhid, a mozgalom egyik szóvivője bírálta társait a lövöldözés miatt. „Ne lőjetek a levegőbe, inkább adjatok hálát Allahnak!” – intette a fegyvereseket Twitteren, figyelmeztetve őket, hogy a lövedékek civileket találhatnak el. A tálibok pénteken jelentették be, hogy elfoglalták Pandzsírt, az ottani ellenállók viszont tagadták a hírt. Ali Nazari, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) szóvivője szerint gyakorlatilag visszaverték az ország többi részében hatalmon lévő radikális iszlamistákat. Vasárnap Fahim Dasti, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) egyik szóvivője azt közölte, kiűzték a radikális iszlamista tálibokat Pandzsír tartomány egyik északkeleti körzetéből az ellenállók, és súlyos veszteségeket okoztak nekik. Tájékoztatása szerint sikerült teljesen megtisztítani Parján körzetet a tálibok harcosaitól, és csaknem ezer tálib esett el, sebesült meg vagy került fogságba, miután az ellenállás elvágta menekülési útvonalukat. Ezeket az állításokat azonban a DPA hírügynökség nem tudta független forrásból ellenőrizni.

Ugyancsak Kabulban erőszakba fulladt egy nők jogaiért tartott tüntetés. Az aktivisták az elnöki palotához közel gyűltek össze, egyebek között „Mi nem a kilencvenes évek asszonyai vagyunk” feliratú táblákat a magasba tartva, utalva ezzel a tálibok korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó kormányzására, amely során a nőktől szinte minden jogot elvettek, például nem járhattak iskolába, és az utcára is csak férfirokon kíséretében léphettek ki. Videofelvételeken az látható, hogy tálib fegyveresek és nők egy csoportja hevesen összevitatkozott, a képsorokon pedig több nő erősen köhögött, vélhetően könnygáz miatt. „Úgy tűnik, immár nem lehet politikai demonstrációkat tartani” – jegyezte meg Twitteren Zaki Darjábi afgán újságíró, aki szintén megosztott egy videót a tüntetésről.

A jemeni húszik a szaúdi Aramco tulajdonában lévő kőolajipari létesítményeket támadtak a hétvégén. A húszik tájékoztatása szerint a támadást ballisztikus rakétákkal és drónokkal hajtották végre. Szaúdi illetékesek korábban jelentették, hogy három, Jemenből Szaúd-Arábiára kilőtt ballisztikus rakétát és szintén három, robbanószerkezettel felszerelt drónt semmisítettek meg a szaúdi erők szombaton. Az Arab(Perzsa)-öböl partján fekvő Dammámban két gyermek megsebesült és tizennégy épület megrongálódott, amikor egy ballisztikus rakétát szombaton elfogtak a kőolajban gazdag terület felett, közölte a szaúdi védelmi minisztériumra hivatkozva az SPA szaúdi hivatalos hírügynökség. Az állami médiában közzétett felvételeken látni lehetett a lakóházak törött ablakait és a megrongálódott bejáratokat. A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség közölte, hogy elfogott és megsemmisített az ország déli részén fekvő Dzsazánra és Nadzsránra kilőtt két ballisztikus rakétát is.

Afganisztán a jelek szerint polgárháború felé halad – szögezte le Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a Fox News amerikai hírtelevíziónak washingtoni idő szerint szombaton a németországi Ramstein légi támaszpontról nyilatkozva. A tábornok arra figyelmeztetett, hogy ha hatalmi vákuum alakul ki, azt terrorista csoportok kihasználhatják, majd hozzátette: „A következő egy, két, három év során újraéledhet a terrorizmus a térségben. Figyelni fogunk erre!”

A tálibok ugyanakkor diplomáciai elismerést és segítséget várnak Németországtól – mondta Zabihullah Mudzsáhid, az Afganisztánt uraló iszlamista mozgalom szóvivője a Welt am Sonntag című német lapnak, kiemelve, az afgán lakosság támogatja a tálibokat. A szóvivő leszögezte: a hatalom megszerzése után a megbékélésre és a lakosság jólétére kell törekedni, ezért be kell indítani a gazdaságot, és munkahelyeket kell teremteni, ehhez azonban a nemzetközi közösség és benne Németország segítsége is szükséges. Mint mondta, a tálibok erős és hivatalos diplomáciai kapcsolatot akarnak kiépíteni a németekkel, akik mindig is szívesen látott vendégek voltak Afganisztánban, és már a monarchia idején is sokat tettek az országért.