2024. május 5., vasárnap

Kulturális örökségünk – büszkeségünk!

Megtartották a 14. Kúlai Hagyományőrző Napokat

A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ szervezésében szeptember 3-án és 4-én a város szélén lévő Gödörben került megrendezésre a 14. Hagyományőrző Napok.

A birkapaprikás-főző verseny mellett a látogatókat kispályás labdarúgótorna, kultúrműsor, középkori hagyományos bemutató, kézimunka- és kézművesvásár, a legkisebbeket pedig játszóház és vidámpark várta, de nem maradt el a hagyományos magyar ételek helyben történő elkészítése és árusítása sem.

Valka Károly alpolgármester szerint az idei rendezvény a sikeresebbek és a nagyobbak közé tartozik, tavaly ugyanis a járvány miatt csak egy kisebb, főleg a gyerekek számára rendezett összejövetelt tartottak, az előzőket pedig elmosta az eső:

− Minden ilyen és hasonló rendezvénynek nagy jelentősége van a belföldi és a külföldi kapcsolatok további ápolása, fejlesztése szempontjából. Kalocsával 11 éve vagyunk testvérvárosi kapcsolatban, és örülök annak, hogy idén az önkormányzat képviselői mellett a fiatal labdarúgók és a néptáncosok is eljöttek. Sokat tanulhatunk tőlük a hagyományok ápolásáról és népművészetről.

Simon Zoltán, Kalocsa város alpolgármestere ugyancsak fontosnak tartja a testvérvárosi kapcsolatok további ápolását:

− Mindig úgy jövünk Kúlára, hogy nagyon jó barátokhoz érkezünk. Igyekszünk részünkről is színessé tenni az ittlétet, és elhozni azokat a kalocsai értékeket, amelyekről úgy véljük, hogy örömet szerez itteni barátainknak. A városi galériában tegnap egy orvosnő, festőművész munkáiból szervezett kiállítást láthatott a kúlai közönség, ma fiatal labdarúgóink egy igen színvonalas labdarúgótornán vettek részt, és itt volt a kalocsai népművészet – ami egyébként hungarikum – egy része, a kalocsai néptáncosok mutatkoztak be a színpadon – sorolta a kalocsai alpolgármester.

Hozzátette, az elmúlt időszakban a két testvérváros sikeresen megvalósított egy kúlai projektumot, és újabb kulturális, valamint gazdasági jellegű EU-s projektumokon dolgoznak.

Arról, hogy hogyan sikerül továbbvinni a Hagyományőrző Napok hagyományát, Goga Zsolt, a kúlai Népkör MMK elnöke, a rendezvény fő szervezője elmondta, az ünnepet többhetes intenzív készülődés előzte meg, és több csoport egyszerre dolgozott azon, hogy ezen a két napon minden zökkenőmentes legyen:

− A főzőversenyre csaknem 50 csapat jelentkezett, a nagy sátorban 570 személyre terítettünk meg, a színpadon folyamatos a műsor, mindezért pedig köszönet a fiataloknak, a Népkör csapatának és mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a rendezvény megszervezéséhez. Nemcsak Kúláról és Kalocsáról, hanem Horvátországból és a környező falvakból, városokból is érkeztek hozzánk vendégek, mindez pedig azt bizonyítja, hogy a Hagyományőrző Napok felsorakozott a népszerű nemzetközi rendezvények közé – fogalmazott Goga Zsolt.

A főzőversenyre csaknem 50 csapat jelentkezett, a nagy sátorban 570 személyre terítettek meg (Fotó: Paraczky László felvétele)

A főzőversenyre csaknem 50 csapat jelentkezett, a nagy sátorban 570 személyre terítettek meg (Fotó: Paraczky László felvétele)

A birkapaprikás-főző versenyt a kúlai helyi közösség csapata nyerte, második lett Kovačev Marko és csapata, harmadik Nagy Igor és csapata, a negyedik pedig a Goga Csaba, Csincsák Flórián, Puskás Krisztián, Huber Patrik és a fiúk csapata lett.

A szervezők különdíját a Tordai Vidám Fiúk (a legvidámabb csapat kategória), Hugyik Ervin és csapata (a legszebb tálalás és a leghagyományosabb ízvilág), továbbá a Kishegyesi Lányok csapata (a legjobb csapatmunka) nyerte.

A kétnapos rendezvény a finom vacsora után hajnalig tartó táncos mulatsággal zárult.