2024. április 26., péntek

Kialudt a láng Tokióban

Helyi idő szerint vasárnap este kialudt a láng Tokióban, ezzel véget ért a XVI. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye.

A múlt kedden kezdődött viadalon, melyen a menekültek csapatával együtt 163 küldöttség rekordnak számító 4403 - 2550 férfi és 1853 női - sportolója versenyzett 22 sportágban, 38 magyar vett részt. A piros-fehér-zöld küldöttség hét aranyat, öt ezüstöt és négy bronzot szerzett, amivel 18. lett az éremtáblázaton.

Az Olimpiai Stadionban - ahogy korábban a versenyeket is - a koronavírus-járvány miatt üres lelátók előtt rendezték meg a záróünnepséget.


A záróeseményen részt vevő sportolók, illetve hivatalos csapattagok - a szervezők tájékoztatása szerint mintegy kétezren - már jóval a kezdés előtt a küzdőtéren foglaltak helyet, a nagy színpad előtt. A nyitó jelenetek után felvonták a japán lobogót, felhangzott a japán himnusz.

Ezután az arénába érkeztek a nemzetek képviselői, a magyar zászlót a távolugrásban világcsúccsal aranyérmes Ekler Luca hozta be.

Mint azt már korábban megírtuk Szerbia zászlaját Surányi László vitte. A paralimpiai játékokat Szerbia a 45. helyen zárta, két arany, három ezüst és egy bronzéremmel.

Bejelentették a paralimpiai mozgalom I'mPossible elnevezésű hivatalos nevelési programjának díjazottjait. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) kezdeményezésének célja, hogy terjessze a paralimpiai értékeket és a paralimpiai mozgalom szemléletmódját a fiatalok körében világszerte.

A folytatásban köszöntötték azokat a sportolókat, akiket beválasztottak az IPC-be, valamint a lebonyolítást segítő önkénteseket.


Az este zárásaként Louis Armstrong What a wonderful world című dalát adták elő, miközben a kivetítőn paralimpiai jelenetek voltak láthatók, végül pedig kialudt a láng.