2024. április 26., péntek

Kulturális központ lesz Karlóca

A Szent Miklós ortodox katedrális homlokzatának felújító munkálatait befejezték, a Szentháromság római katolikus templom munkálatai még folynak, ami után a pátriárka palotájának felújítása következik – részletezte Igor Mirović tartományi kormányfő annak a bizottságnak az alakuló ülése után, amelynek a feladata Karlóca kulturális és történelmi örökségének megőrzése lesz. Rámutatott, a tartományi kormány a Karlóca Költségvetési Alapon keresztül mintegy 300 millió dinárt különített el ezekre a munkálatokra.

Karlóca kulturális és történelmi örökségének megőrzése kapcsán a köztársasági képviselőház májusban hozott meg egy törvényt, amely ennek az elképzelésnek a megvalósításához vezető út első lépése volt, hiszen jelentős beruházást igényel. Az anyagi terheket így nemcsak Karlóca költségvetése, hanem a tartományi költségvetés és az állami költségvetés is viseli majd.

A tartományi képviselőház az elmúlt 20 évben összesen 41 törvényjavaslatot terjesztett a köztársasági parlament elé, ám ebből eddig csupán 4 törvény került a képviselők elé. Közülük egyik a Karlócát érintő elképzelés.
A parlament ez év májusi ülésén Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy Karlóca kulturális és történelmi örökségének megőrzése, illetve a város fejlesztése – annak ellenére, hogy a szerb nép számára kulturális, vallási és történelmi szempontból is kiemelt jelentősége van – mindannyiunk számára fontos, vagyis nemcsak Karlóca vagy a Vajdaság területén élő népeknek, hanem egész Európának. Itt írták alá ugyanis azt a karlócai békeszerződést, amely felszabadította Európa legnagyobb részét az oszmán megszállás alól. Rámutatott, a karlócai békeszerződést a zentai csata előzte meg, amelyet Savoyai Jenő herceg vezetett, és győzelmet aratott a török hadak felett. A csatát Franz Eisenhut osztrák festőművész festette meg. Ezt a 7 méter széles és 4 méter magas festményt a zombori megyeházában helyezték el. A képviselő szavai szerint ezek a tények is azt támasztják alá, hogy egy település történelmi és kulturális öröksége mindannyiunk érdeke. Mint mondta, az örökség megőrzése és egyben a település fejlesztése az örökségünk iránti korszerű viszonyulás, hiszen a fejlesztés nemcsak a turizmus miatt fontos, hanem az adott település minden lakosa számára.
Miután a parlament megszavazta a karlócai kulturális és történelmi örökség védelméről szóló törvényt, július végén létrehozták azt a bizottságot, amelynek az a feladata, hogy figyelemmel kövesse a Karlócában folyó felújítási és fejlesztési munkálatokat. Ennek a bizottságnak tagja Igor Mirović, illetve Maja Gojković művelődési miniszter is. A bizottság alakulóülésére ugyanakkor pénteken került sor. Ezen az alakuló ülésen, mint ezt a tartományi kormány közleményéből megtudtuk, a bizottsági tagok megállapodtak abban, hogy a fejlesztések és a felújítási munkálatok hároméves tervek szerint zajlanak majd.
Az alakuló ülés után Vasilije szerémségi vladikával közösen Igor Mirović és Maja Gojković ellátogatott a római katolikus rendbe, az ortodox templomba, a pátriárka palotájába és a helyi könyvtárba.
Mirović elmondta, a vallási létesítmények felújítási munkálatai mellett számos projektum kidolgozása folyik, amelyek lehetővé teszik majd más értékes létesítmények felújítását is.
– Meggyőződésem, hogy az előttünk álló években megteszünk mindent azért, hogy Karlócát, a legfényesebb és legfontosabb kulturális örökségünket felújítsuk – hangsúlyozta Mirović az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón.
Maja Gojković hozzáfűzte, a felújítás és fejlesztés mellett egy olyan központ létrehozásáról is gondolkodnak, amely a helyi kulturális eseményeket gyűjti össze, a színházi előadásoktól kezdve a képzőművészeti kiállításokon át a zenés programokig, fesztiválokig. Ez a központ ad majd helyet a mozinak is. Szavai szerint éppen erre van szükségük Karlóca polgárainak, hiszen az ilyen törekvések lépést tartanak a kulturális turizmus korszerű igényeivel, miközben fenntartják ennek a gyönyörű helynek a fejlődését. Mint arra a művelődési minisztérium közleménye rámutat, a miniszter arra szólította fel Karlóca községi elnökét, hogy jelölje ki azt a telket, ahol ez a központ helyet kaphatna, mert mint mondta, ha már ebben az évben kijelölik a helyet, jövőre elkezdhetik az új épület kialakításához szükséges dokumentáció előkészítését, majd az építkezést is.