2024. április 26., péntek

5 év alatt 577 gyermek sérült meg a gyalogátkelőhelyeken

Szerbiában az elmúlt öt évben mintegy 1800 általános iskolás korú gyermek sérült meg gyalogosként közlekedési balesetben, közülük 577-en a gyalogátkelőhelyeken – jelentette ki Duško Pešić, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség igazgatóhelyettese - közli a Vajdasági RTV.

Az általános iskolás korú gyermekek közül gyalogosként tizenhárman vesztették életüket, közülük négyen a gyalogátkelőhelyeken. Itt a gyalogosok élveznek elsőbbséget, és a gépkocsivezetőknek figyelniük kell rájuk, különösen a fiatalokra. A statisztikai adatok viszont azt mutatják, hogy ezek a helyek mégis a veszélyesebbek közé tartoznak – mondta Pešić.

Emlékeztetett arra is, hogy lakott területen belül az iskola körzetében 30, míg azon kívül 50 kilométeres óránkénti sebesség a megengedett. Hangsúlyozta, hogy különös figyelmet kell fordítani a csoportban lévő gyermekekre, mivel ilyen esetekben gyakran előfordul, hogy a fiatalok nem a közlekedésre, hanem a játékra, a beszélgetésre és hasonlókra koncentrálnak, így könnyebben követhetnek el hibákat.

Arra tanítjuk a gyermekeket, hogy a gyalogátkelőhelyeken biztonságban érezhetik magukat, ezért fokozott figyelmet kell fordítanunk rájuk az ilyen helyek közelében – emelte ki a szakember.