2024. április 26., péntek

Védjük meg a szalakótákat!

Ismertették a Riparia Természetbarátok Egyesületének madárvédelmi programját

Kedden a Riparia Természetbarátok Egyesülete sajtótájékoztatót tartott, amelyen beszámoltak a szalakóták védelmét célzó programjuk eddigi eredményeiről. Az eseményen Vinkó Tamás, az egyesület elnöke és Szekeres Ottó, a program koordinátora ismertettette az ezen veszélyeztetett madárfaj védelmében tett lépéseket.

Szekeres Ottó és Vinkó Tamás (Fotó: Patyi Szilárd)

Szekeres Ottó és Vinkó Tamás (Fotó: Patyi Szilárd)

– Az egyesületünk immár húsz éve foglalkozik e faj védelmével. A szalakóta egy fokozottan védett madárfaj, amelynek az állománya drasztikusan lecsökkent, elsősorban az élőhelyvesztés, a táplálékhiány és a természetes, valamint mesterséges oduk hiánya miatt. További nagy problémát jelent a mezőgazdaságban használatos peszticidek használata. Amikor elkezdtük ezt a programot, mindössze 15–20 pár szalakóta költött az országban, és kis híján ez az állomány is eltűnt. Ennek legfőbb oka a természetes oduk hiánya volt. Ezt a hiányt igyekeztünk pótolni mesterséges odukkal, amelyeket a szalakóták számára alkalmas élőhelyeken helyeztünk ki. Ennek köszönhetően az állományt 15–20 párról az elmúlt húsz évben sikerült felemelnünk 300 pár fölé. Az idei szezon végével 360 pár szalakótát számoltunk össze mesterséges odúinkban. Nagy siker továbbá, hogy az elmúlt évek alatt 15 civil szervezet és intézmény kapcsolódott be a védelmi programba – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Szekeres Ottó.

Egy a 360 pár vajdasági szalakóta közül (Fotó: Geregely József)

Egy a 360 pár vajdasági szalakóta közül (Fotó: Geregely József)

A program koordinátora hozzátette, hogy az idén a programot az Európai Unió Natura 2000 programja is támogatta. Ebből a támogatásból sikerült elkészíteniük 150 mesterséges odút, biztosították az összes odú ellenőrzésének költségeit, továbbá elvégezhették a szalakóta fiókák és az öreg egyedek gyűrűzését. Emellett megszervezhettek egy kétnapos tanácskozást, ahol a regionális koordinátorok ismertették éves eredményeiket. A sajtótájékoztatón Vinkó Tamás és Szekeres Ottó egy prezentáció segítségével részletesen is ismertette a szalakóták életmódját, az állományuk csökkenésének okait és a megmentésük érdekében végrehajtott intézkedéseket. Vinkó Tamás elmondta, hogy a mesterséges oduk kihelyezése a szalakótaállomány gyors növekedését eredményezte. Hozzátette, mivel ezek az oduk fából készülnek, rendszeres időközönként szükséges a cseréjüket elvégezni. Az elnök elmondta, hogy az Európai Unió 4600 euróval támogatta a programot. Szekeres Ottótól azt is megtudtuk, hogy a szalakóták vándorló madarak, amelyek április közepétől szeptember közepéig láthatóak tájainkon. Itt költik ki fiókáikat. A téli időszakot Délkelet-Afrikában töltik.