2024. április 26., péntek

Egekben az ingatlanárak

A szakértők szerint a közeljövőben tovább emelkedhetnek

Szerbiában az elmúlt időszakban nem látott mértékben emelkedett az ingatlanok ára, és jelenleg nem úgy néz ki, hogy a közeljövőben mérséklődik a helyzet. A Köztársasági Földtani Intézet adatai alapján Nišben nőttek leginkább az ingatlanárak. Csak az elmúlt fél évben egy lakás négyzetmétere Niš egyes negyedeiben több mint 40 százalékkal drágult, ami Szerbiában rekordnak számít. A Bulevar Nemanjić utcában az év elején egy négyzetméterért 924 eurót fizettek, jelenleg pedig 1443 euróba kerül. De Belgrádban és Újvidéken sem lehet olcsón lakást vásárolni. A két városban sokszor 4000 eurót is elkérnek egy négyzetméterért, ami egy évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt. Vračar községben egy 150 négyzetméteres lakás 525 000 euróba kerül, Újvidék központjában pedig 453 200 eurót is elkérnek egy 110 négyzetméteres apartmanért. A főváros legelőkelőbb régióiban a négyzetméterár elérheti akár a 10 000 eurót is. Egyes ingatlanszakértők  szerint a jövőben a lakások négyzetmétere 15 000 és 20 000 euró között is alakulhat. 

Kérdés, hogy kik vásárolnak ilyen drága ingatlanokat? A szakértők szerint leginkább az elit, a jól kereső IT-szakemberek, a sikeres sportolók, valamint azok, akiknek fontos a státusz. Mint mondták, nem számítanak arra, hogy a közeljövőben csökkennek az árak, szerintük mindaddig emelkednek, amíg lesznek vásárlók. Jelenleg pedig hatalmas a kereslet a lakások és a telkek iránt, ami nyomja fel az árakat. Ezenkívül a lakáshitelek is kedvezőbbek, mint bármikor.

Az ingatlanok ára azonban nem csak Szerbiában emelkedik. A fejlett országokban 10 százalékkal magasabbak az árak az elmúlt évek átlagához viszonyítva, ugyanis az első negyedévben az OECD-tagországokban 9,4 százalékkal emelkedtek az árak, ami a legnagyobb növekedés az elmúlt 3 évtizedben.  Goran Rodić, a Szerbiai Építésügyi Kamara elnöke rámutatott arra, csak akkor számíthatunk arra, hogy csökkenni fognak az árak, ha a legtöbb városban a kínálat nagyobb lesz a keresletnél.