2024. április 26., péntek

Nincs másik életterünk

A Silafest súlyos környezetvédelmi problémákat boncolgatott a világ több részéről érkezett filmeken keresztül

A környezetváltozásnak jelentős következményei vannak és lesznek, erre mutattak rá azok a környezetvédelem témájában bemutatott filmek, amelyek levetítésére került sor hétfőn este a 13-dik Silafest, az idegenforgalmi és környezetvédelmi filmek nemzetközi fesztiválján Veliko Gradištéban. Ezúttal a közönség betekintést nyerhetett többek között abba a több éves küzdelembe, amit Zaječar lakossága folytatott az artézi kutat védelme érdekében.

Mint arra a több éves küzdelmet bemutató dokumentumfilm rámutat, a kis város artézi kútjainak kiszáradását a város központjában található szálloda fűtési rendszerbe való beruházása okozta, a termálvízre kapcsolt rendszer során ugyanis figyelmen kívül hagyták a környezetvédelmi előírásokat. Ez az ügy volt az első Szerbiában, amikor a bíróság, igaz a lakosság 5 éves küzdelme árán a beruházó kárára hozott ítéletet. Ugyan az ítélet szimbolikus jellegű, a beruházó büntetése nincs összhangban a környezetben okozott károk mértékével, mégis győzelemnek tekintik az ítéletet.

A másik Szerbiát érintő film a a Rio  Tinto angol-ausztrál bányaipari óriásvállalat lítiumbányába tervezett beruházásával foglalkozott, ahol bemutatták azokat a településeket, amelyek a bánya kialakítása után szinte megsemmisülnek, hiszen a bányában nem tudnak munkát vállalni az elsősorban  mezőgazdaságból élő loznicaiak. Mindeközben rámutattak a szántőföldek várható szennyezettségére, valamint a folyók szennyeződésére, amennyiben a lítium kiaknázására sor kerül. Mint a filmben megszólalók kiemelték, a kőzet nagyon stabil, így a lítium kinyeréséhez vegyi beavatkozásra is szükség lesz, illetve olyan nagy mennyiségű vízmennyiségre, ami megterheli majd a Drina folyót is. A film arra is rámutat, hogy a lakosság segélykiáltására az állami szervek is és az óriásvállalat is süket marad.

A filmvetítések között elhangzott, Szerbia több területe küzd a profithajhász beruházások okozta gondokkal. Veliko Gradište éppen az évekkel ezelőtt megvalósított beruházásnak, illetve a környezetvédelmi előírások figyelmen kívül hagyásának köszönhetően veszítette el a Pek-folyót. Arra buzdították egymást a fesztivál szervezői és a filmet megtekintő helyiek, hogy együttesen harcoljanak a Pek-folyó gyógyulásáért.

A fesztiválon bemutatott filmek között egy német film a COVID19 járvány és a természet közti összefüggéssel is foglalkozott. Rámutattak, az élőlények élőhelyének csökkenésével, arra is megnő az esély, hogy az élővilágban jelen levő vírusok körében olyan mutációk alakuljanak ki, amelyek veszélyt jelentenek majd az emberiség számára is. Míg a Dél-Afrikai Köztársaságból érkezett film a sivatagi környezet szépségeire, illetve viszontagságaira, valamint a gyarmatosítás nyomaira is rámutatott.