2024. április 26., péntek

Városnapi rendezvénysorozat Zentán

Több helyszínen is színes programokkal várják a látogatókat

A városnapi programmal kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót hétfő délelőtt a zentai városházán. Az eseményen jelen volt Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művlődési-Oktatási Központ igazgatója, valamint Predrag Popović, a Városi Könyvtár munkatársa.

Az idei városnapi ünnepségsorozat szeptember 6-ától 12-éig tart majd. 6-a és 9-e között rendezik meg a Mementó rendszerváltó filmek fesztiválját a Művelődési Házban. Az eseményen dokumentumfilmeket vetítenek, ezeket pedig egy szakmai zsűri értékeli.

Predrag Popović és Hugyik Richárd a hétfői sajtótájékoztatón (Fotó: Herédi Krisztián)

Predrag Popović és Hugyik Richárd a hétfői sajtótájékoztatón (Fotó: Herédi Krisztián)

Szeptember 10-én, pénteken, kezdődnek a már megszokott városnapi események. Aznap délelőtt, a zentai Népkertben ünnepélyes keretek között avatják fel a lengyel emlékművet. Délután a pravoszláv Szent Mihály Arkangyal-templomban parasztosszal, vagyis gyászmisével emlékeznek meg a zentai csata áldozataira. Este a Városi Múzeumban megnyitják a régészeti mentőásatásokból összeállított vándorkiállítást, emellett pedig a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ székházában irodalmi estet tartanak. A napot koncertekkel zárják a Sportcsarnok előtt felállított színpadon. Ez a helyszín 2019-ben debütált, és az idei évben is ez lesz a központi helyszín.

Szombaton, szeptember 11-én rendezik meg a városnap hivatalos rendezvényeit. A Népkert a sportesemények helyszíne lesz. Egyebek mellett itt tartjćk a barátságos tenisztornát, ahol hódmezővásárhelyiek és zentaiak mérkőznek meg egymással. Ezzel egy időben kerül sor tájfutó bajnokságra is, amelyet az általános iskolások számára szerveznek meg.

A városközpontban az ünnepi napot a Tiszamenti Fúvósok hagyományos koncertje nyitja meg a zenepavilonban. Ezt követően tartják meg a zentai községi képviselő-testület díszülését, ahol kiosztják a város elismeréseit, emellett ünnepélyesen aláírják Paks és Zenta testvérvárosi kapcsolatáról szóló szerződést. A díszülés után a Tisza-parti emlékharang megkongatására és a zentai csata emlékmű megkoszorúzására kerül sor. Ezt követően Szeli István akadémikus, helyi irodalomtörténész házánál emléktáblát helyeznek el, majd a Zentai Gimnázium udvarában leleplezik mellszobrát.

Ezzel párhuzamosan a Sportcsarnok előtti téren is megindulnak a gyermekprogramok, majd a községbeli hagyományőrző csoportok bemutatkozása következik, ezután pedig a Flamenco táncklub mazsorettjeinek felvonulását és fellépését tekinthetik meg az érdeklődők. Az estét Slobodan Vasić és a Negro Band koncertje zárja.

Vasárnap is folytatódik az ünnepség. Délelőtt a hagyományos íjászversenyre, délután a községbeli hagyományőrző csoportok fellépésére kerül sor, majd ezt követően újabb táncbemutatókat láthat a közönség: ezúttal a Merkur-Midnight táncegyüttes csoportjai, valamint az M-Studio táncosai mutatkoznak be. A napot az ünnepi tűzijáték zárja, amelyet idén a Sportcsarnok mellől lőnek fel. A színes fényjátékot követően a magyarországi Lóci játszik együttes és a vajdasági Sin Seekas bulija követi.

A városnapi rendezvénysorozat szerves része szokott lenni a hőlégballon fesztivál, azonban az idei évben erre nem kerül sor. Ahogyan minderre, úgy a szervezéssel foglalkozó civil szervezet működésére is rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány. Emiatt nem tudtak megfelelő anyagi eszközökhöz jutni, amelynek segítségével megszervezhették volna a látványos eseményt.

Hugyik Richárd a sajtótájékoztató végén elmondta, hogy amennyiben a járványhelyzet súlyosbodna, vagy a köztársasági válságstáb korlátozó döntéseket hozna, akkor a rendezvények elmaradnak. Hozzátette, hogy reménykednek abban, hogy sikeresen lebonyolíthatják a több napos programsorozatot.

A részletes programról az ünnepet megelőzően számolunk be.