2024. április 26., péntek
PILLANTÁS A MÚLTBA

A világutazó vadászkalapja

Szabadkai Városi Múzeum, szeptember 1.

Pillantás a múltba című kiállítás-sorozatunk keretén belül hetente egy érdekes műtárgyat, illetve kiadványt fogunk bemutatni a nagyközönségnek. Az első tárgyunk, Vojnich Oszkár vadászkalapja szeptember 1. délelőtt 10 órától lesz megtekinthető a Szabadkai Városi Múzeum főbejáratának jobb oldali kirakatában (Zsinagóga tér 3.). A tárgyat szeptember 1-jétől 12-éig tudják majd megtekinteni az érdeklődők.

VOJNICH OSZKÁR VADÁSZKALAPJA

Vojnich Oszkár (Szabadka, 1864 – Port Said, 1914) élete kapcsán számos olyan megállapítás és jelző született, melyek közül néhány már halála idején is körbelengte: a rejtélyes nagybirtokos, a romantikus vadász, a nyugtalan utazó. Újságcikkek számoltak be egyetlen ismert szerelmi „botrányáról”, ami a Küri Kyrával kötendő házassága felbontása körül alakult ki.

A gondos kutatás kiderítette róla, hogy a közismerten gazdag Vojnich-nemzetség  közös ügyeik intézéséből kizárta, ezért inkább a pesti Nemzeti Kaszinó ügyeit egyengette, nagyvárosi, zsibongó életbe vetette be magát, hátat fordítva szülőföldje és családja kicsinyes világának.

Utazásai során vadászszenvedélye fokozatosan lángolt fel, kiegészítve amatőr néprajzi gyűjtéseit és útleírásait. Forró égövi vadászatainak egyik tárgyi emléke parafa kalapja is, amit a képek tanúsága szerint az utolsó varacskos disznó elejtése során is viselt. Ha tudatában lett volna annak, hogy egy állatfaj a meghúzott ravasz által múlik ki visszafordíthatatlanul a Földről, nem kizárt, hogy futni hagyta volna.

(Sorozatszerkesztő Franciskovity Laura, a Szabadkai Városi Múzeum múzeumpedagógusa)