2024. április 26., péntek

Csütörtökön folytatódik a pártok közötti dialógus

Szeptember 2-án, csütörtökön folytatódik a választási feltételekről szóló dialógusnak azon része, amely az Európai Parlament képviselőinek közvetítése nélkül folyik – nyilatkozta Ivica Dačić, a köztársasági képviselőház elnöke, írja a Szerbiai RTV.

Mint mondta, a tárgyaláson a hatalom képviselői felvázolják álláspontjukat az ellenzéknek a választási feltételek módosítására vonatkozó javaslatairól.

Dačić elmondta, az a céljuk, hogy a jövő hét végére papírra vethessenek egy megállapodást a pártok közötti megegyezésről. Hozzátette, hogy a dialógusnak az Európai Parlament képviselőinek közvetítése mellett folyó része esetében még nem érkeztek meg azok az ajánlások, amelyeket a külföldi közvetítők az előzetes megállapodások szerint szeptember elsejéig küldenek el a szerbiai illetékeseknek.

A szóban forgó dokumentumban foglaltakról a pártoknak szeptember 17-éig illetve 18-áig kell véleményt formálniuk.

A köztársasági képviselőház elnöke szerint az egyeztetések világos célja az, hogy a következő választások előtt olyan megállapodás születhessen a választási feltételekről, amellyel minden érintett elégedett lehet.

Dačić, aki egyben a Szerbiai Szocialista Párt elnöke is, elmondta, hogy pénteken pártja és a Szerb Haladó Párt vezetősége is egyeztet a választásokat érintő együttműködésről.