2024. május 5., vasárnap

Egy év után

A topolyai községi vezetés sikeres időszakot tudhat maga mögött

Több mint egy év telt el a tavalyi önkormányzati választásokat követően, az új községi vezetés kinevezése óta Topolyán. Szatmári Adriánt, a község jelenlegi polgármesterét 2020. augusztus 21-én nevezték ki, aminek apropóján sajtótájékoztató keretében értékelte az elmúlt időszakot.

– A következetesség és a folytonosság, a feladatoknak a hatékony elvégzése jellemezte a mögöttünk álló időszakot, melyre sajnos a járvány rányomta bélyegét – fogalmazott a községi elnök, majd hozzá tette, hogy ennek ellenére számos projektum van folyamatban, a jövőre nézve pedig további tervek készülnek.

– Fontos számunkra minden település fejlődése, a közösség építése egy élhető, versenyképes és tiszta környezetben – hangsúlyozta Szatmári Adrián, majd megköszönte a község lakosságának a járvány időszakában tanúsított felelősségteljes magatartását. A polgármester kitért a községi költségvetésre is. Fontosnak nevezte, hogy a költségvetési felhasználók a jövőben is a saját maguk által megszabott prioritások mentén folytassák tevékenységüket, gondot viselve közben a polgárok alkotmányos jogainak a megvalósulásáról. Szatmári Adrián kitért azokra a nagyberuházásokra is, melyek a járvány idején sem álltak le. A szennyvíztisztítón folyó munkálatokkal párhuzamosan épül a város fő gyűjtőcsatornája, a szennyvíztisztítóig még hiányzó 2 kilométeres szakasznak a kiépítése zajlik. A próbaüzemet az év végére tervezik. A községi költségvetésből, valamint a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság és a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság támogatásával valósulnak meg. Meglátása szerint jelentősen hozzájárulnak a község környezetvédelmi céljainak megvalósításához is. A többi szennyezővel folytatott sikeres tárgyalások eredményeként a Perutnina is megkezdte a saját szennyvíztisztítójának a kiépítését.

– A topolyai fedett medence munkálatai jó ütemben haladnak, az első fázis idén lezárul. Ennek a projektumnak a megvalósítása nagymértékben hozzájárul majd Topolya idegenforgalmi kínálatának a bővítéséhez, valamint a sportolási és rekreációs lehetőségek is gyarapodnak – emelte ki, majd hozzátette, hogy hamarosan megkezdődnek a munkálatok a város központjában álló egykori hotel épületének az átalakításán. A művészeti- közigazgatási-közösségi épületkomplexumban egy kollégium kialakítása is tervben van. Terveink szerint átköltözhet ide a községi közigazgatás, így a polgároknak is egyszerűbb lenne az ügyintézés, hangsúlyozta. A projektumot Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap támogatja 330 millió dinár értékben. A sajtótájékoztatón a polgármester azt is elmondta, hogy a Srbijagas Közvállalattal megszületett a megegyezés, melynek eredményeképpen a község minden településén kiépülhet a gázvezeték-hálózat. Elmondta még, hogy a Művelődési Házhoz tartozó nyári alkotóműhelyt is sikerült felújítani, a topolyai tópartot szépítették, miközben egy IPA határon átnyúló program részeként – uniós forrásokból – megvalósult az autóskemping közművesítése. A falvakra kitérve Szatmári Adrián elmondta, hogy Bácskossuthfalván 1,4 km-es szakaszon felújították a vízvezeték-hálózatot, 600 méter hosszúságban épült ki a szennyvízhálózat újabb szakasza, valamint új medencével bővült a rekreációs központ. Megépült a gunarasi Civil Központ, Bajsán használatba vehették a lakosok és az oda látogatók a parkban elhelyezkedő medencét, amivel tovább bővült a község idegenforgalmi kínálata is. Támogatták a mezőgazdasági termelőket, több mint 700 pályázat érkezett tavaly, és idén is meghirdetik a pályázatot. Az egyetemisták ösztöndíjat, a középiskolások útiköltség-térítést kapnak. A civil szervezetek programjait, sportegyesületek és klubok működését 55 millió dinár értékben támogatja az önkormányzat. A Vöröskereszttel közösen működtetett népkonyhán mintegy 600 felhasználónak biztosítottak meleg ételt.