2024. május 5., vasárnap

Verseny az ország legszebb pályáján

Vasárnap megtartották a 4. Szabadkai Félmaratont

A városnapi rendezvénysorozat keretében vasárnap a Horizont Egyesület szervezésében immár negyedik alkalommal tartották meg a Szabadkai Félmaratont, amelyet hagyományosan Fuss a történelmen át mottóval hirdettek meg. A város központját már kora reggel futók vették birtokukba, mégpedig a legfiatalabbak, ugyanis az Active Kids Sportegyesület szervezésében gyermekfutóversenyeket tartottak, amelyeken több mint ötszáz fiú és lány vett részt, korosztályok szerint besorolt futamokban.

A versenyzőket dr. Pásztor Bálint üdvözölte (Patyi Szilárd felvétele)

A versenyzőket dr. Pásztor Bálint üdvözölte (Patyi Szilárd felvétele)

Ezt követően került sor a Szabadkai Félmaraton ünnepélyes megnyitójára. Az eseményen jelen volt dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő testület elnöke is, aki 24-es rajtszámmal maga is részt vett a megmérettetésen, mégpedig a leghosszabb 21 kilométeres távon.
– Az előző években a szervezőcsapat tagja voltam, ezért nem futhattam. Az idén azonban a helyzet megváltozott ezért most más szerepkörben vagyok itt, kettős minőségben. Egyrészt megnyitom a versenyt a polgármesterrel, másrészt pedig megpróbálom teljesíteni a félmaratont. Így személyesen is meg szeretnék bizonyosodni arról, amit az elmúlt években mondtunk, hogy a szabadkai a legszebb félmaratoni pálya az országban. Nagyon örülök annak, hogy elértük azt, hogy a szabadkai, a belgrádi után a legtömegesebb futóverseny Szerbiában, Vajdaságban pedig az első. Itt ma tizenhét országból vannak futók, összesen mintegy ezer versenyző, a gyermekekkel együtt pedig ezerötszáz résztvevő – nyilatkozta lapunknak dr. Pásztor Bálint.

A félmaraton mezőnye a szabadkai könyvtár előtt (Patyi Szilárd felvétele)

A félmaraton mezőnye a szabadkai könyvtár előtt (Patyi Szilárd felvétele)


A képviselő testület elnökétől azt is megkérdeztük, hogy a közélet aktív szereplőjeként, mikor tudott időt szakítani a versenyre való felkészülésre.
– Elég régóta futok. Ez a mindennapjaim része. Hajnali órákban lehet a felkészülésre időt szakítani, de a sportolás mindenképpen jót tesz az embernek. Elmondhatom, hogy edzésben vagyok. Egyébként azt szoktuk mondani, hogy a futás és a politika rokon műfaj. Mind a kettő esetében kitartásra van szükség, önfegyelemre. A futás épp ezen tulajdonságok fejlesztését segíti elő – válaszolta dr. Pásztor Bálint.
A nyitóünnepség egy közös bemelegítéssel kezdődött, majd dr. Pásztor Bálint szólt a versenyzőkhöz. A képviselő testület elnöke után Stevan Bakić, Szabadka polgármestere mondott rövid beszédet, amelyben kiemelte, hogy a versenyzők a XVIII. századtól napjainkig épült legszebb szabadkai épületek között futhatnak. Hozzátette, hogy az ország más városaiból és a külföldről érkező futók hazatérve Szabadka legjobb népszerűsítői lesznek majd. A beszédek után a félmaraton, valamint az öt és tíz kilométeres verseny röviddel tíz óra után vette kezdetét. A 21 kilométeres távot elsőként a belgrádi Velimir Bojović 1 óra 14 perc 20 másodperces idővel teljesítette, ami új pályacsúcsot jelent. 10 kilométeren a leggyorsabb a zentai Nagy Gellért Béla, míg az 5 kilométer győztese a szabadkai Maksim Puškar lett.

A verseny utolsó méterei (Patyi Szilárd felvétele)

A verseny utolsó méterei (Patyi Szilárd felvétele)