2024. április 26., péntek

FRISSÍTETT – Három modell a tanévre

Az előttünk álló tanév szeptember 1-jén veszi kezdetét, 45 perces órákat fognak tartani, és a gyerekeket nem fogják csoportokra osztani az oktatás alatt – jelentették be az országos egészségügyi válságstáb mai ülését követően.

Branko Ružić oktatási miniszter megköszönte az oktatási rendszerben dolgozók és a szülők törődését és türelmét a járványhelyzet okozta nehéz időszakban.

A Batut Közegészségügyi Intézet folyamatosan figyelemmel kíséri majd a járványhelyzet alakulását, valamint az átoltottsági arányt egy-egy helyi önkormányzat területén, és amennyiben valahol rosszabbodik a helyzet, az általánostól eltérő modell szerint folytatódik az oktatás, emelte ki Ružić, mondván, hogy ezzel összhangban zöld, narancssárga és piros zónákat különböztetnek majd meg.

Az első modell, a zöld szerint a gyerekek együtt lehetnek, és akkor viselnek maszkot, ha felelnek vagy beszélgetnek, míg a beoltott dolgozóknak nem kell maszkot viselniük, amíg nem mennek másfél méternél közelebb a gyerekhez.

A másik modell a hibrid modell, ebben az általános iskolák 7-es és 8-os diákjai, valamint a középiskolások egyik nap távoktatásban részesülnének, míg másik nap tantermi oktatásban, magyarázta Ružić, mondván, hogy amennyiben az iskola illetékes munkacsoportja ezekben a zónákban úgy méri fel, az általános iskolák 5. és 6. osztályainak tekintetében is alkalmazni lehet a naponta váltakozó hibrid modellt. Ebben a zónában amennyiben egy-egy osztályban 16 diáknál több tanul, felosztják az osztályt.

A harmadik modell a legveszélyeztetettebb községekre vonatkozna, ahol nagy a rizikóhelyzet. Itt a középiskolások online oktatásban tanulnának. Az általános iskolák alsósai 30 perces órákkal haladnak úgy, hogy legfeljebb 16-an lehetnek a teremben, ennél nagyobb létszám esetén felosztanák az osztályt. A felsősök naponta váltanák az online- és a tantermi oktatást.

Ružić hozzátette, az alkalmazott oktatási modellel kapcsolatos esetleges változásokról péntekenként, legkésőbb 12 óráig tájékoztatja a szülőket.

Az iskoláskor előtti intézményekben a gyerekeknek és az immunizált nevelőknek nem kell viselniük a védőmaszkot, hangsúlyozta Ružić, mondván, hogy amennyiben egy-egy csoportban vagy osztályban egy gyermek megbetegszik, minden gyerek köteles viselni a védőmaszkot, míg ha két gyermek betegszik meg, akkor ideiglenesen áttérnek a távoktatásra.

Ana Brnabić miniszterelnök támogatta a stáb döntéseit.