2024. április 26., péntek

Nagyon vadon Bezdánban

Színes programok a topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat idei nagytáborában

A topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat idén Bezdánban, a Karapandža Ökoközpontban szervezte meg nagytáborát. A kilencnapos táborban 33 gyermek vett részt, 7-től 15 éves korosztályig – 12 táborozó a seregraj, míg 21 táborozó az örsi korosztályt erősítette. A tábor négy vezetővel, Farkas Bettinával, Fekete Edittel, Tóth Zsófiával és Szilágyi Dáviddal, valamint a Honismerők munkájával karöltve valósult meg. A tábor parancsnoka Csevarusity Boglárka, a törzstisztje Fekete Edit, valamint a háttérszolgálat koordinátora Farkas Tamás volt. A programról a tábor törzstisztjétől, Fekete Edittől érdeklődtünk.

Mekkora volt az érdeklődés az idei nagytábor iránt?

– A tavalyi évben nem tartottunk nagytábort a vírushelyzet miatt, de az utolsó nagytáborhoz képest nőtt az érdeklődők száma, aminek nagyon örültünk! A nagytáborunk keretmeséje a Nagyon vadon volt, mivel egy nagyon szép erdős helyszínt választottunk a kanális mellett, ami rengeteg programlehetőséget kínált, s az előre eltervezett programot még színesíteni tudtuk egy-két helyszínen felkínált lehetőséggel.

A táborozókat milyen program várta?

– A táborozók belekóstolhattak a cserkészélet rejtelmeibe és szokásaiba, egy rendszer világába, amely a természet szeretetét helyezi előtérbe. A napokat különböző témák szerint szerveztük meg, egy keretmesével karöltve. Voltak mozgásos játékok, filmezés, kvíz, sportolás, kézműveskedés, kincskeresés, bázisos feladatok, akadálypálya, logikai feladatok, közös éneklés, tábortűzi estek, karaokés főzős est, számháború, sátorlapos bújócska, kenuzás, fürdőzés, autóbusz-kirándulás Bácsra, ügyességek a seregrajnak és különpróbák az örsi korosztálynak, és még számtalan más program; ráadás programként a környékbeli szervezetektől sárkányhajózási, katamaránozási és krikettezési lehetőséget is kaptunk.

Mi volt a legnépszerűbb?

– A legnépszerűbb programnak a Métázást emelném ki, ami hasonló játék, mint a baseball. Vezetője Fekete Attila volt. A tábor minden tagját megmozgatta, illetve a játéknak csapatépítő ereje is van. Nagyon népszerű volt még egy énekes és egyben mókás játék, a Ram sam sam... ami a reggeli tornából a tábor himnuszává nőtte ki magát. Összefoglalva, egy nagyon jó hangulatú nyári tábort tudhatunk magunk mögött!

Fekete Edit azt is hozzátette, hogy véleménye szerint a tábor megmozgatta a gyermekek fantáziáját, így szeptembertől vélhetően népesebb csapattal fogja nyitni a Petőfi Sándor Cserkészcsapat az idei szezont.

A cserkész nagytábor Topolya község, a Topolyai Helyi Közösség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a topolyai Vöröskereszt, a Komgrad Kommunális Közvállalat, a Vajdasági Erdők közvállalat, a topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény, a Mezőgazdasági Iskola valamint több vállalat és vállalkozó, többek között, a teljesség igénye nélkül, a Capriolo, az EM Commerce, a Kolos, a SatTrakt, a Metalkonstrukt, a DinamoTrio, valamint Baravics Róbert és sokan mások támogatásával valósult meg.