2024. április 26., péntek

Bikaborjú és wellnesshétvége a jutalom

A topolyai vásártéren vasárnap fog kiderülni, hogy ki viselheti az utóbbi tíz év „legeslegnagyobb parasztja” vicces és egyben értékes díjakkal járó megtisztelő címet

A járvány miatt tavaly nem tudták megszervezni a Vajdasági Parasztolimpiát, így a jubiláris, tizediket idén tartják meg augusztus 22-én, hagyományos formában. Mivel jubileumot is ünnepelnek, ezúttal a „bajnokok ligáját” rendezik meg a Vásártéren, amire meghívták az eddigi győzteseket, pontosabban az érmeseket, a „legnagyobb parasztokat”, a parasztolimpia bajnokait.

Tomik Nimród, a topolyai gazdakör alelnöke, a rendezvény szervezője elmondta, hogy az eddigi évek érmesei egymás közt versenyeznek majd, tehát most dől el, hogy a „legnagyobb parasztok” közül – ez volt ugyanis a tréfás titulusuk eddig – ki lesz majd a legeslegnagyobb. Idén is egy bikaborjú lesz a főnyeremény, emellett a bajnok majd egy családi wellnesshétvégét is megnyer, a Sat Trakt cég felajánlását. A parasztolimpia és a főzőverseny helyezettjei és díjazottjai számos egyéb értékes nyereményt vihetnek majd haza, mint amilyen a kerékpár, vagy a számos ajándékcsomag egyike. Mivel az érmesek között számos átfedés van: volt, aki kétszer is megnyerte a parasztolimpiát, volt, aki nem tudta megvédeni bajnoki címét, de második, vagy harmadik lett a következő évben, ezért 15-en kezdik meg majd vasárnap délután az olimpiai lángot jelképező gázpörkölő meggyújtását követően a versenyt. A szervező kiemelte, hogy kettő a meghívottak közül már tartósan külföldre költözött ugyan, de erre az alkalomra hazatérnek.

A veterán parasztolimpikonok ezúttal is petrencerúdtartásban mérhetik össze erejüket és kitartásukat. A gyerekek pedig rajzaikkal „foghatnak” nyulat, illetve malacot. Az első években valóban nyulat, vagy malacot üldözhettek a vásártéren a gyerekek, de később a szervezők úgy változtattak a szabályokon, hogy rajzzal lehessen kisállatot „fogni”, azaz megnyerni. De minden pályázó kisgyerek jutalmat kap, a rajzokat pedig előre is el lehet készíteni, vagy a helyszínen lerajzolni a parasztolimpia egy jelenetét és átadni a munkát a szervezőknek.

Természetesen ezen a napon lesz a délelőtti órákban a Sarlós Boldogasszony katolikus nagytemplomban a kenyérszentelő. A fiákeres felvonulás 8.30-kor indul el a 9 órai kenyérszentelő szentmisére.

A parasztolimpia idén a Topolyai Gazdakör, a Topolyai Termelők Egyesülete és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében kerül megrendezésre és a szokásos kísérőrendezvényekkel zajlik, mint amilyen a főzőverseny és a zenei programok, délutáni és esti koncertek. Lesz idén is paraszt jakuzzi, lehetőség az állatok simogatására, lovaglásra. Román Szasa és Tomik Nimród műsorvezetők gondoskodnak a kirakodóvásárral egybekötött rendezvény fokozott hangulatáról. Este a Tornyosi Zsiványok „húzza” a talpalávalót. Ezúttal is az elszármazottak napja is lesz ez, hazavárnak mindenkit, aki itt született, vagy bármi módon kötődik Topolyához. A kiváló hangulat, a jó szórakozási lehetőség tehát borítékolva van, az időjárás is kedvezőnek ígérkezik. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy a járványügyi előírásokat is tartsák szem előtt.