2024. április 26., péntek

Bérbe adták a városi gyógyszertárat

Cvejić gyógyszertár lesz Zentán, Felsőhegyen és Tornyoson

Mint már korábban beszámoltunk róla, a zentai városi gyógyszertárat felszámolták és a vagyona a község tulajdonába került, az üzlethelyiségeket pedig bérbe adták a Cvejić gyógyszertárnak. Sztantity Szebasztián, a községi tanács gazdasági ügyekért felelős tagja szerint egyedül ez a gyógyszertár vett részt az önkormányzat által kiírt pályázaton, s azóta a szerződést is megkötötték. Elmondta, hogy a csaknem egyéves bérletet előre befizették, és abból a pénzből a korábbi gyógyszertár adósságait törlesztik, az év végéig pedig még egy ugyanekkora befizetést várnak, vagyis előre majd két év bérletére tesznek szert. Beszámolt arról, hogy az önkormányzat három üzlethelyiséget adott ki hosszú távra, mégpedig azt a hármat, ahol észszerűen meg lehet oldani a működési engedély megszerzését.

– Zenta kivételével a község településein lévő gyógyszertárak egyike sem tett eleget az időközben megváltozott működési szabályoknak. Néhol a helyiség nagysága jelentett gondot, és volt, ahol nem is voltak megfelelő helyiségek. A tornyosi úti egészségház esetében például választani kellett, hogy a gyógyszertár vagy a gyermekfogorvos maradjon-e meg. Mivel a közelben két magánkézben lévő gyógyszertár is működik, így a gyermekfogorvos szolgáltatás megtartása mellett döntöttünk. Zenta község településein a felsőhegyi és a tornyosi gyógyszertárat üzemelteti majd az új bérlő, azzal, hogy Tornyoson az egészségház melletti, évek óta üresen álló orvosi lakást adtuk ki erre a célra. Felsőhegyen az egészségház úgynevezett izolációs egységét egy teljesen felszerelt lakókonténerrel helyettesítettük, a gyógyszertár pedig elkapta a mögötte lévő két rendelőt – ecsetelte Sztantity, aki elmondta azt is, hogy a bérlő kötelessége a gyógyszertárakat úgy kialakítani, hogy az illetékes szerv hatvan napon belül kiadhassa a működési engedélyt – mondta, és hozzáfűzte, hogy ezt Felsőhegyen lesz a legnehezebb megoldani, de már javában folynak a felújítási munkálatok. Hozzátette, hogy a bérlő a volt alkalmazottaknak is felajánlotta a szerződések megkötését.

– Vannak, akik azóta már munkába álltak, s vannak, akik elfogadták az új feltételeket – jegyezte meg beszélgetőtársunk.

A Cvejić gyógyszertárlánc Szerbia legrégebbi gyógyszertárainak egyike. Mr. ph. Dušan Cvejić tájainkon egyik első iskolázott patikusaként még 1888-ban nyitotta meg magánkézben lévő gyógyszertárát Čerevićen. A Szentlélekhez elnevezésű gyógyszertára az első vajdasági falusi patika volt. Fia, Bogdan (1901–1982) apja nyomdokaiba lépett és 1949-ig volt a gyógyszertár tulajdonosa, amikor ezt államosítottak, de nyugdíjaztatásáig ő volt az igazgatója. A családi hagyományt jelenleg unokája, mgr. ph. Bogdan Cvejić (1977–  ) folytatja jelenleg is, aki most a Cvejić gyógyszertárlánc tulajdonosa. Vajdaság több mint 50 községében van kirendeltségük, ugyanakkor nemrég nyitottak egyet Belgrádban és Nišben is. Az üzletláncban 250 alkalmazott dolgozik.