2024. április 26., péntek

Mesterségem címere…

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium ad otthon az Erasmus+ program diákjainak

Mesterségem címere… elnevezéssel jött létre az az Erasmus+ program, amelyben a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjai mellett az ipolysági Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, valamint a koordinátor-intézmény, a váci Madách Imre Gimnázium tanulói vesznek részt.

Augusztus 16-a és 19-e között a zentai intézmény ad otthont a program folytatásának. Összesen 8 diák és a 4 kísérőtanár érkezett a Tisza menti településre, ez alkalommal csak Brassóból és a Vácról.

Béres Zoltán, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium matematika- és informatikatanára elmondta, hogy a mostani projekt érdekessége, hogy bár nemzetközi programról van szó, minden résztvevő magyar.

– A program szervezői találkozóval kezdődött, amelyet 2019 őszén tartottunk meg. A programot úgy találtuk ki, hogy minden iskolában egy-egy hetet terveztünk eltölteni, és valamilyen tematika köré felépíteni az egészet. Az ipolysági találkozó után a járvány közbeszólt, az idén azonban sikeresen lebonyolítottuk a brassói és a váci eseményt is – magyarázta Béres.

A zentai találkozót a matematika és az informatika köré szerették volna felépíteni, mivel korábban, még tanévben akarták megtartani, nem pedig a nyári szünetben. Az időpontváltozás miatt azonban a helybéli szervezők úgy döntöttek, hogy szabadidős programokra és a környék megismerésére helyezik a hangsúlyt. Épp ezért hétfőn a zentai városháza tornyába tettek látogatást, majd Homolya Ákos, Zenta község tanácsának városrendezéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja fogadta őket a városháza dísztermében. Kedden Péterváradot, Újvidéket és Karlócát ismerhetik meg közelebbről, valamint a Tarcal-hegységben is tesznek egy rövidebb túrát. Szerdán ismét Zentán szerveznek foglalkozásokat: különféle előadásokon vehetnek részt a diákok és a tanáraik, emellett tiszai hajókázást is beiktatnak a programba. Csütörtökön Szabadkára és Palicsra látogatnak a vendégek a helybéliekkel együtt, majd búcsúvacsorával zárul a zentai rész.

– A projektben részt vevő iskolák mindegyike középiskola. Ez egy nagyon érzékeny időszak a diákoknak a barátkozás szempontjából, és a projekt kiváló alkalom ahhoz, hogy barátságok szülessenek mind a diákok, mind a kísérőtanárok között. Külön érték, hogy egymástól távol, de lélekben mégis közel élő tanulók találkoznak egymással. Felismerhetik, hogy tőlük pár száz kilométerre is hasonló emberek élnek, és hasonlóan gondolkodnak. Ez egy kamasz számára hatalmas jelentőséggel bír – véli Béres.

A program szeptember közepén zárul Brassóban, ahol egy értékelő találkozót tartanak. Remélik, hogy a jó együttműködés a jövőben is folytatódik.