2024. április 26., péntek

Út, alagút, turizmus...

A következő négy évben az Užicei Egészségügyi Központra 80 millió eurót fordít az állam

Jelentős beruházásokat ígért Aleksandar Vučić államfő tegnapi Užicében, Bajina Bašta községben és a Mećavnik–Drvengrad idegenforgalmi településen tett látogatása során. Mint kiemelte, az országnak ezt a részét is fejleszteni szeretnék, így már október közepén megkezdődnek a mintegy 5 kilométer hosszú užicei kerülőút munkálatai, csökkentve ezzel a városi forgalmat, ezáltal pedig az egyre nagyobb gondot okozó légszennyezést.
Aleksandar Vučić országos körútja során tegnap Zlatibor Körzetbe látogatott el. Užicén közölte, hogy hamarosan egy olyan kerülőút megépítése kezdődik el, amely autóútprofillal rendelkezik, és várhatóan 25–30 millió euróba kerül.
Várhatóan az év végéig befejeződnek a munkálatok a Pakovraća felé vezető autópályán, így a jövő év közepén már Požega felé is befejezik a munkálatokat. Ezt követően megkezdődhet az építkezés Užicétől Kotroman felé. Tervbe veszik még a Nova Varoš, Prijepolje és Priboj felé vezető utakat is.
– Hamarosan új híd lesz a Ðetinján. Ez 50 millió euróba kerül majd, és teljesen új út épül Bajina Bašta felé is – ígérte Vučić.
Bejelentette, útépítő munkálatokra lehet számítani Kadinjača felé is, illetve egy alagút kiépítésére is sor kerül, ami összeköti majd Dubot Dubceval. Ezek a munkálatok várhatóan 50 millió euróba kerülnek. Vučić kiemelte, ezekre a beruházásokra szükség van, hogy fejlődhessen a turizmus is. Hozzátette, egyelőre még gondolkodnak a Ponikve repülőtér sorsáról. Nagy valószínűséggel itt is fejlesztésekre lehet számítani, hogy legalább a kis repülőgépek igénybe vehessék ezt a repülőteret.

TÍZ ÉVIG ÉPÜLT A SPORTCSARNOK
Az államfő ellátogatott Krčagovo újonnan kiépített sportcsarnokába is. Az ünnepélyes megnyitón jelen voltak a többek között Sloboda sportklub, a Sevojno kosárlabdaklub, illetve a Forma röplabdaklub fiatal sportolói is.
Krčagovo sportcsarnokát tíz évig építették. Ez alatt az idő alatt a munkálatok 1,25 millió eurót emésztettek fel, azzal, hogy az összeg felét az utóbbi két évben fordították az építkezésre, a munkálatok mihamarabbi befejezése érdekében. Jelenleg az 1555 négyzetméteren 200 látogatót tud befogadni. Vučić szavai szerint a munkálatok elhúzódását nem a pénzhiány okozta, hanem a szervezetlenség. Még a használati engedélyre is négy hónapot kellett várni.
Az államfő a sport fontosságára, a megszerzett érmekre hívta fel a figyelmet. Kiemelte, a paraolimpiai sportokban jól szereplő sportolók is pénzbeli juttatásban részesülhetnek majd. Az aranyat 70 ezer, az ezüstöt 60 ezer, a bronzérmet 50 ezer euróval jutalmazza az ország.

KIVÁLÓ KÖRÜLMÉNYEK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Vučić ellátogatott a Užicei Egészségügyi Központba is, ahol hangsúlyozta, hogy a következő 4 évben az állam 80 millió eurót fordít erre az intézményre, többet, mint amennyit a Kragujevaci Klinikai Központra költöttek. Ennek köszönhetően, szavai szerint, az užice intézmény nagy szerbiai egészségügyi központtá válik.
Az egészségügyi munkások fizetésének emelését is ekkor jelentette be, amire január 1-jétől lehet számítani.
– Az utóbbi három évben az egészségügyben dolgozók fizetésének növelésén dolgozunk, így a következő sem lesz kicsi. Három-négy éven belül kiváló körülmények között dolgozhatnak majd az egészségügyi dolgozók – hangsúlyozta.

ÚJ ALAGÚT, FRISS MÁLNA
Zlatibor Körzetben tett látogatását Bajina Baštában folytatta. Itt a polgároknak azt ígérte, hogy két éven belül megnyitják a Kadinjača alatti alagutat, vagyis várhatóan 2023 végére befejeződneknek a munkálatok, az alagút felé vezető utakkal együtt. Erre a beruházásra 80 millió eurót szánnak.
– A polgárok egy része szerint a szennyvízelvezetés okoz a környéken legnagyobb problémát, mások szerint az utak hiánya, ám a többség az alagút megépítésének fontosságát hagsúlyozza – mutatott rá az államfő, majd kiemelte, a helyi málnatermesztők számára az áruszállítást is megkönnyíti majd ez a beruházás.
Szavai szerint a beruházás ebben az esetben várhatóan március 1-je és április 1-je között kezdődik. Kiemelte, a szaván foghatják.
Elmondta ugyanakkor, annyi építkezés folyik jelenleg az ország területén, hogy egyelőre fejtörést okoz meghatározni, hogy ki lesz a kivitelező. A hazai vállalatok mind foglaltak.
Látogatását a Mećavnik–Drvengrad idegenforgalmi településen zárta.

Nehéz idők
Aleksandar Vučić ezúttal is kitért a nemzetközi politikai nyomásra. Rámutatott, hogy Szerbia előtt nehéz idők állnak, hiszen Koszovó és a boszniai Szerb Köztársaság miatt politikai nyomást gyakorolnak rá. Kiemelte, Szerbia nem hagyja cserben a saját népét, nem engedi meg, hogy újabb Oluja és Bljesak történjen. A béke megőrzése és a jövő építése áll az ország figyelmének középpontjában.
Jó viszonyt ápolni Montenegróval, de...
Vučić a látogatása során kiemelte azt is, hogy Szerbia jó viszonyt kíván ápolni Montenegróval is, de nem engedi meg, hogy megalázzák. Szavai szerint a két ország közti viszonyt számos dolog nehezíti, egy ezek közül a szerb nagykövet elűzése Podgoricából.
– Ne beszéljünk azokról a dokumentumokról, amelyeket a montenegrói képviselőház az utóbbi időben megszavazott, hogy a népünket genocidnak kiáltotta ki, hogy Covid-ellenes oltást küldtek a koszovói katonaságnak, holott tudják, hogy az fel sem állhatott a 1244-es rezolúció értelmében. Jó viszonyban reménykedünk Montenegróval, nem kérünk tőlük semmit, de nem is engedjük meg, hogy megalázzák Szerbiát – mondta Vučić.