2024. április 26., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Gólzáporos bajnokverés

Otthon kapott négyet a címvédő Lille – A PSG Messi és Neymar nélkül is megnyerte első hazai meccsét

Amennyire jól indult az új szezon a Ligue 1-ben címvédő Lille számára a francia szuperkupa-győzelemmel, olyan rosszul folytatódott az idény, illetve kezdődött meg az új bajnoki pontvadászat. A LOSC az első fordulóban csupán gólgazdag döntetlenre volt képes a Metz otthonában (3:3), és első hazai mérkőzésén sem maradtak rezdületlenül a hálók, de nem abba a kapuba került többször a labda, ahol a Lille-i szurkolók szerették volna látni. A vendég Nice ugyanis repülőrajtot vett a Stade Pierre-Mauroy stadionban, és már öt perc után 2:0-ra vezetett: már az első percben betalált Dolberg, aki tökéletes helyen volt, amikor Gouiri lövését Jardim még hárítani tudta, és a Lille még fel sem ocsúdott a hidegzuhany-kezdésből, amikor Boudaouihoz került a labda a tizenhatos határán. Az algériai középpályás nem sokat teketóriázott, a bal kapufa mellé bombázott. A regnáló bajnok ezután összeszedte magát, és tisztességgel ment előre, de szépíteni nem tudott, az első félidő hosszabbításában pedig többé-kevésbé el is dőlt a meccs, amikor Andre kezezése – és Brisard spori videózása – után tizenegyeshez jutottak a nizzaiak, akik Gouiri révén éltek is a lehetőséggel. A Lille a térfélcserét követően is többet tartotta magánál a labát, de kevés veszélyes akciót tudott végigvinni, a 64. percben pedig Dolberg megpecsételte a házigazda sorsát, a dán csatár közeli fejessel állította be a végeredményt – ami lehetett volna megalázó 0:5 is, de Gouiri második találatát lesállás miatt érvénytelenítették.

A slágertéma Franciaországban természetesen a PSG gárdája, ahova frissen érkezett meg Lionel Messi, valamint további kiválóságok, ezért a labdarúgó szaksajtóban egyöntetű a vélemény, hogy a párizsiak az idén mindent csak elveszíthetnek. A várt tarolás eddig olajozottan kezdődött, szombaton a PSG második bajnokiját is megnyerte, úgy, hogy sem Neymar, sem Messi nem lépett a Parc des Princes gyepére, így tovább kell várni az argentin zseni párizsi bemutatkozására – úgy nyilatkozott, hogy szüksége van még egy kis edzésre az éles bevetés előtt. A PSG egyébként a vártnál nagyobb izgalmak után verte meg a Strasbourgot. Hiába volt 27 perc után 3:0 az eredményjelzőn Icardi, Mbappe és Draxler góljai után, a vendégek a második félidő elején Gameiro és Ajorque révén egy gólra zárkózott fel, és szükség volt Sarabia találatára (86.), hogy a bajnoki favoritnak ne kelljen idegeskednie a hajrában.

Francia bajnokság, a 2. forduló: Lorient–Monaco 1:0, Lille–Nice 0:4, PSG–Strasbourg 4:2, Angers–Lyon 3:0, Brest–Rennes 1:1, Clermont–Troyes 2:0, Nantes–Metz 2:0, Reims–Montpellier 3:3.

1. Angers

2

2

0

0

5:0

6

2. Clermont

2

2

0

0

4:0

6

3. PSG

2

2

0

0

6:3

6

4. Nice

2

1

1

0

4:0

4

5. Nantes

2

1

1

0

3:1

4

6. Lorient

2

1

1

0

2:1

4

7. Marseille

1

1

0

0

3:2

3

8. Reims

2

0

2

0

3:3

2

9. Rennes

2

0

2

0

2:2

2

10. Brest

2

0

2

0

2:2

2

11. Lens

1

0

1

0

1:1

1

12. St. Étienne

1

0

1

0

1:1

1

13. Montpellier

2

0

1

1

5:6

1

14. Monaco

2

0

1

1

1:2

1

15. Metz

2

0

1

1

3:5

1

16. Lyon

2

0

1

1

1:4

1

17. Lille

2

0

1

1

3:7

1

18. Bordeaux

1

0

0

1

0:2

0

19. Troyes

2

0

0

2

1:4

0

20. Strasbourg

2

0

0

2

2:6

0

A következő fordulóban (augusztus 20., 21., 22.): Brest–PSG, Monaco–Lens, St. Étienne–Lille, Lyon–Clermont, Bordeaux–Angers, Metz–Reims, Montpellier–Lorient, Strasbourg–Troyes, Rennes–Nantes, Nice–Marseille.

Betlivel kezdtek az Ágyúsok

A Premier League hétvégi nyitófordulójában a nagycsapatok közül az Arsenal nem tudta érvényesíteni a papírformát. Az Ágyúsok a frissen feljutott, a legutóbbi Championshipet harmadik helyen záró Brentford otthonában léptek fel, és hiába dominálták a mérkőzést, főleg a második félidőben, a hazai csapat eredményes helyzetkihasználásával és stabil védelmével megnyerte a meccset: az első félidő derekán Canos lőtte ki Leno bal alsóját, a 73. percben pedig Norgaard közeli fejese duplázta meg a brentfordi előnyt.

Fölényes sikerrel vágtak neki az új idénynek a Vörös Ördögök, akik többek között Bruno Fernandes mesterhármasával ütötték ki 5:1-re a Leedset (Greenwood és Fred, illetve Ayling talált még be). A Liverpool komoly ellenállásba futott Norwichban, de három klasszis csatárának, Jotának, Firminónak és Szalahnak egy-egy villanása után sima eredménnyel zsebelte be a három pontot, ahogyan a Chelsea is, amely kevés esélyt adott a Crystal Palace-nak, három pazar lövéssel (Alonso, Pulisic, Chalobah) biztosítva a sikert. Az elvárd élcsapatok közül a Leicesternek lett meg a legnehezebben kiizzadt győzelme, hiszen a Wolverhampton Vardy gólja (41.) után nagy nyomás alá heyezte Schmeichel kapuját, ám a dán hálóőr nem kapitulált – legalábbis szabályosan, Conor Coady hajrágólja ugyanis lesállásból született.

Angol bajnokság, az 1. forduló: Brentford–Arsenal 2:0, Manchester United–Leeds 5:1, Burnley–Brighton 1:2, Chelsea–Crystal Palace 3:0, Everton–Southampton 3:1, Leicester–Wolverhampton 1:0, Watford–Aston Villa 3:2, Norwich–Liverpool 0:3, Newcastle–West Ham 2:4.

A következő fordulóban (augusztus 20., 21., 22.): Liverpool–Burnley, Aston Villa–Newcastle, Crystal Palace–Brentford, Leeds–Everton, Manchester City–Norwich, Brighton–Watford, Southampton–Manchester United, Wolverhampton–Tottenham, Arsenal–Chelsea, West Ham–Leicester.

Hét gól Dortmundban

Nem épp úgy mutatkozott be első tétmeccsén a Bayern München új edzője, Julian Nagelsmann, ahogy azt egy ilyen patinás csapatnál szerette volna tenni. A bajorok a mönchengladbachi Borussia pályáján nyitották szezonjukat, amely a rekordbajnok egyik mumusának számít, hiszen az utóbbi években rendre borsot tudott törni a müncheniek orra alá. A péntek esti találkozó is így indult, hiszen a 10. percben Plea kapott jó labdát a tizenhatosban Stindltől, és bal lábbal erős és precíz lövést eresztett meg a jobb alsó sarokba, Manuel Neuer tehetetlen volt. A továbbiakban a Bayern sorra veszélyeztetett, bár a pálya nem borult fel annyira, mint az lenni szokott a meccseiken, Robert Lewandowski pedig sorra került ígéretes helyzetekbe. Ilyen nyomás után szinte törvényszerű is volt, hogy előbb-utóbb beérik a befektetett munka, a lengyel a 42. percben egy szöglet után tudott egalizálni. Ám a bajor nyomás több gólt már nem eredményezett, sőt, a rendes játékidő utolsó perceiben még nekik kellett örülniük, amikor egy kétes helyzet, majd a törvényszerű videózás után Fritz bíró nem ítélt büntetőt a Borussiának.

Az első forduló leggólgazdagabb meccsét Dortmundban vívták, ahol a másik Borussia 5:2-vel gázolta le a Frankfurtot. Az első félidő közepén egy intenzív 11 perc után 3:1 állt a kijelzőn (Reus 23., Hazard 32., Haaland 34., illetve Passlack öngólja, 27.), sőt, a 40. minutumban Reus ismét betalált, de a VAR szerint lesen állt. Negyed óra játék után a második félidőben Reyna növelte 4:1-re a vezetést, majd a megállíthatatlan Haaland bepakolta a Dortmund ötödik, saját második gólját, a meccs hősévé válva, hiszen csapata első két góljánál ő asszisztált. A hajrában Hauge tudott még szépíteni.

Német bajnokság, az 1. forduló: Borussia (M)–Bayern 1:1, Bielefeld–Freiburg 0:0, Augsburg–Hoffenheim 0:4, Stuttgart–Greuther Fürth 5:1, Union–Leverkusen 1:1, Wolfsburg–Bochum 1:0, Borussia (D)–Frankfurt 5:2.

A következő fordulóban (augusztus 20., 21., 22.): Leipzig–Stuttgart, Bochum–Mainz, Frankfurt–Augsburg, Freiburg–Borussia (D), Greuther Fürth–Bielefeld, Hertha–Wolfsburg, Leverkusen–Borussia (M), Hoffenheim–Union, Bayern–Köln.

Magabiztosak voltak a Blancók

Nem bízta a véletlenre a győztes bajnoki rajtot a Real Madrid, amelynél tétmeccsen mutatkozott be a második madridi munkáját megkezdő Carlo Ancelotti. A Királyi Gárda az egyébként gólszegényen induló nyitófordulóban az Alavés vendége volt, és ez félidőn keresztül úgy tűnt, hogy a nagynevű olasz trénernek – Julian Nagelsmann müncheni debütjéhez hasonlóan – nem lesz egyszerű belépője. A második félidőben viszont szűk negyed óra alatt megnyugodhatott Ancelotti mester, hiszen előbb Benzema szerzett vezetést egy pontos Hazard-passzot követően, a labdát a léc alá vágva, majd Nacho vágta be közelről Modrić passzát. A 62. percben már teljesen megnyugodhattak a kedélyek, Benzema saját lövésének kipattanójánál volt szemfüles, eldöntve a találkozót. A francia alig ünnepelte meg duplázását, amikor a kirohanó Courtois faultja miatt megítélt tizenegyesből Joselu szépített, de ez nem veszélyeztette a madridi diadalt, Junior Vinicius fejese pedig a hosszabbításban beállította a fölényes végeredményt.

Spanyol bajnokság, az 1. forduló: Valencia–Getafe 1:0, Cadiz–Levante 1:1, Mallorca–Betis 1:1, Alavés–Real Madrid 1:4, Osasuna–Espanyol 0:0.

A következő fordulóban (augusztus 20., 21., 22.): Betis–Cadiz, Alavés–Mallorca, Espanyol–Villarreal, Atheltic–Barcelona, Sociedad–Rayo Vallecano, Atlético–Elche, Levante–Real Madrid, Getafe–Sevilla, Osasuna–Celta.