2024. április 26., péntek

Stefanovićé a felelősség?!

Mirović: A belügyi szervek munkatársait is meg kell büntetni

Teljesen nyilvánvaló, hogy a Belügyminisztériumnak mulasztásai voltak a Veljko Belivuk bűnszervezetének felszámolása ügyében az elmúlt időszakban – jelentette ki Igor Mirović tartományi kormányfő a Večernje novosti napilapnak adott interjújában.

Mirović kiemelte, ezekért a mulasztásokért, illetve a munkatársai által véghezvitt eljárásokért a korábbi belügyminiszternek, Nebojša Stefanovićnak felelnie kell.

Mirović a belügyi szervekben dolgozók lépéseiért Stefanovićot tette felelőssé, elmondta ugyanakkor, hogy nem hisz az üres és hazug történeteknek, és abban sem hisz, hogy Stefanović olyan bizonyítékokkal rendelkezik, amikkel Aleksandar Vučić államfőt megfenyegetheti. A belügy mulasztása azonban elvitathatatlan. Kiemelte, az ügy a Belügyminisztériumot három csoportra osztotta, azokra, akik közvetlen kapcsolatot tartottak fenn a bűnszervezet tagjaival, azokra, akik tudtak ezekről a munkatársakról, de elhallgatták és nem tettek semmit, illetve azokra, akiket Mirović magatehetetlennek nevezett. Kiemelte, ők nem képesek elegettenni a feladatkörüknek.
– Számomra a legfontosabb kérdés, hogy az állam képes-e az első csoportot felszámolni. Majd hogy a második csoportot is, a törvénnyel összhangban eltávolítani a belügyből, illetve hogy a harmadik csoport is megkapja a járó büntetést, hiszen mindenkinek tudnia kell, hogy ilyen esetben tenniük kellett valamit, ám erre nem került sor, mert nem tudtak cselekedni, magatehetetlenek voltak, vagy alapjában véve felelőtlenek – hangsúlyozta a tartományi miniszterelnök.