2024. április 26., péntek
GUNARAS

Nagy eredmények, merész tervek

Választás előtt a gunarasi helyi közösség – Kiemelt célok között a munkahelyteremtés

A hétvégén helyi közösségi választás lesz Gunarason. Gunaras, Bogaras és Brazília polgárai új tanácsot választanak, amely az elkövetkező időszakban irányítani fogja a falu történéseit. A gunarasi helyi közösség életében az elmúlt időszakban igen sok minden történt. A beruházásokról, fejlesztésekről Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke számolt be lapunknak.

– Ha elmondjuk, hogy mi mindent csináltunk, akkor úgy tűnik, hogy dicsekszünk, de aki Gunarason él, az látja, hogy folyamatosan fejlesztések zajlanak a helyi közösség területén. Az elmúlt négy év legjelentősebb fejlesztése a nagyterem építése volt. A régit szinte lebontottuk, és egy újat építettünk a helyére. Erre a beruházásra két-három éven át spóroltunk, és az önkormányzat még tett hozzá további eszközöket, mivel 17 millió dinár felett volt a projektum összege. Emellett sikerült megoldanunk az egészségház renoválását, és kialakítottunk egy mozgáskorlátozottak számára is elérhető illemhelyet. A mackósori utat zúzott kővel töltöttük fel, a közelmúltban pedig a sicósori utat és a Faragósort töltöttük fel mart aszfalttal. Igazán fontos eredménynek tartom, hogy 12 jól működő civil szervezetünk van. Számukra stabil anyagi forrást biztosítottunk a működéshez, és ez meglátszik az eredményeiken. Vannak saját rendezvényeik, segítik egymás munkáját, és részt vesznek a nagyobb megmozdulásokon, mint pl. a falunap, amelynek szervezésében szinte minden civil szervezet részt vett. Nagy eredmény, ha egy közösségen belül az emberek úgy gondolkodnak, hogy mit tehetnek ők a közösségért, nem csak elvárják, hogy tegyenek értük – fogalmazott a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy a helyi közösség feladatának tekinti, hogy odafigyeljen az emberek igényeire.

– Ezek mind olyan fejlesztések voltak, amelyek az emberek mindennapjait tették könnyebbé. Véleményen szerint egy helyi közösségnek pont az a dolga, hogy az emberek mindennapjait könnyebbé tegye, és odafigyeljen, mire van szükségük. Nem azt mondom, hogy minden problémát megoldottunk, de ha a leglényegesebbeket meg tudjuk oldani, az már jó eredmény. Úgy érzem, hogy ez nekünk sikerült – fogalmazott a tanácselnök.

Akárcsak az eddig elért eredmények, úgy a következő időszakra vonatkozó tervek is merészek – mondta el Kovács Viktor, a helyi közösség tanácsának alelnöke.
– A mögöttünk álló időszakban szinte minden tervünket meg tudtuk valósítani, egyedül a kombinált sportpálya megépítését nem vittük végbe. A Covid-helyzet miatt többször is csökkenteni kellett a költségvetésünket, ezért alakult így. Természetesen nem teszünk le róla, a következő évben meg fogjuk valósítani. Tervben van még a régi cipőgyár megvásárlása, ami most üresen áll, és folyamatosan romlik az állapota. A visszavásárlás után szeretnénk felújítani, és egy olyan helyet létrehozni, ahova tudunk fogadni vállalkozásokat, befektetőket. Ez is az egyik fő célunkat szolgálja, hogy munkahelyeket teremtsünk Gunarason. Ez egy nagy feladat, de mindképpen megpróbáljuk, mert ha 10-15 munkahely nyílik, az már nagy eredmény. A lakosság többsége mezőgazdaságból él, de ez az életforma elég nehéz, és valószínűleg egyre nehezebb lesz. Ezért szeretnénk más lehetőségeket is kínálni, hogy a családok Gunarason maradhassanak – mondta el Kovács, majd arról is szólt, hogy több infrastruktúrára vonatkozó tervük is van. Az egyik ilyen a temető felújítása.

Kovács Viktor, Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere és Csorba Ottó a felújított közösségi terem átadásán

Kovács Viktor, Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere és Csorba Ottó a felújított közösségi terem átadásán

– Új aszfaltos járdákat szeretnénk kialakítani, a ravatalozóhoz vezető út helyére pedig új utat fogunk építeni, mert a fák gyökerei tönkretették a régit. Több lámpát és vízcsapot helyezünk majd ki, és a ravatalozót felújítjuk, valamint korszerűsítjük. Nagy teljesítményű klímaberendezésekkel látjuk el, és a teraszt beépítjük, hogy rossz idő esetén fedett területen lehessen elvégezni a szertartást. A határban lévő, forgalmasabb földutakat mart aszfalttal szeretnénk leszórni, mint pl. a pobedai és a bogarasi utat összekötő földutat. A településen belül is van egy 200 és egy 300 méteres útszakasz, amelyek hivatalosan még nincsenek útnak nyilvánítva. Ezeknek elkészítjük a tervdokumentációját, és mart aszfalttal töltjük fel – fogalmazott az alelnök, majd még hozzáfűzte, hogy céljuk még a meglévő középületeket fenntartani, megóvni, és lehetőség szerint fejleszteni. A járdák minőségét is szeretnék feljavítani, elsősorban a főút mellett lévőt, valamint a főúttól a temetőhöz vezető járdát.