2024. április 26., péntek

Tartalmas előadások négy napon át

Véget ért a Szabadkai Nyári Akadémia

A 25. Szabadkai Nyári Akadémia zárónapján részt vett dr. Maruzsa Zoltán, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatással megbízott államtitkára is. Mint beszédében kiemelte, az esemény jubileumi évfordulója jól mutatja, hogy milyen nagy múltra tekint vissza a pedagógusszövetség munkája. Nemcsak Vajdaságban, hanem más külhoni régiókban és az anyaországban is nagy fontossága van annak, hogy az oktató-nevelő munka ne csak az iskolában, hanem a szakmai továbbképzéseken is megvalósuljon.

– Abban egészen biztos vagyok, hogy nagyon tartalmas napokon vannak túl. Szükség is van az ilyen programokra, hiszen ilyenkor a résztvevők sok tapasztalatot osztanak meg egymással. Ez nemcsak azokra a kérdésekre igaz, amelyek az elmúlt huszonöt évben felmerültek, hanem az elmúlt másfél év történéseire is, amelyek mindenki számára kihívásokat okoztak. Nehéz volt ebben az időszakban úgy megszervezni az oktatást, hogy a lehető legjobbat tudjuk biztosítani a gyermekeknek. Mindenki tisztában van vele, hogy a digitális órák nem válthatják ki a jelenléti oktatást. Bízunk benne, hogy a következő tanévben a lehető legtöbb időt jelenléti oktatásban fogjuk folytatni – emelte ki az oktatással megbízott államtitkár a négynapos pedagógus-továbbképzés végén. A rendezvényt az idén is az Ivan Sarić Műszaki Iskolában rendezték meg 23 előadó és 160 pedagógus részvételével.

Azt is elmondta, hogy a magyarországi oktatási tartalmak a vajdasági pedagógusok számára is elérhetőek. A Nemzeti Köznevelési Portálon okostankönyvek, videók és feladatgyűjtemények is a rendelkezésükre állnak. Maruzsa Zoltán szerint érdemes lesz böngészni a portált, hiszen az új tanévre a tartalmak bővülni fognak.


A csütörtöki nap két plenáris előadással folyatódott. Elsőként Pásztor Krisztina, a Probitas Egyesület elnöke Tanulási célok osztálytermi környezetben – a pedagógus szerepe, a magyarországi Görög Ibolya protokollszakértő, címzetes főiskolai docens pedig Hétköznapi protokoll és a tanító, nevelő ember címmel tartott előadást.
A nyári akadémia De Negri Ibolyának, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete elnökének gondolataival zárult.


– Remélem, hogy mindenki számára szakmailag és emberileg is értéket hozott a Szabadkai Nyári Akadémia. Fontos volt számunkra, hogy ezáltal a munkájukhoz is hozzá tudnak tenni. Mi, szervezők igyekeztünk elérni, hogy a program sokszínű legyen. Változatos témákkal, előadókkal készültünk. Bízunk benne, hogy jól érezték magukat, és sok hasznos tudással, ismerettel gazdagodtak. Tartalmas, nyugodt pihenésben gazdag napokat kívánok a szünidő hátralevő részéhez. Ha jól érezték magukat, akkor jövőre találkozunk a 26. Szabadkai Nyári Akadémián – szólt a résztvevőkhöz De Negri Ibolya.
Görög Ibolya az esemény után lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy jól érezte magát Szabadkán.


– Nagyon éreztem, hogy szeretnek engem, és ez fontos nekem. A pedagógusok napi munkájába kell egy kis színt vinni, mert túl vannak terhelve. Éreztem, hogy örülnek nekem, és annak is, hogy megértették mindazt, amiről beszéltem – mondta el a protokollszakértő.