2024. április 26., péntek

Illatfelhőben a nyári akadémián

Bálint Csaba a parfümkészítésről tartott előadást Szabadkán

Vidám hangulatban telik az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesület 25. Szabadkai Nyári Akadémiája, amelyen a résztvevők a legkülönfélébb témákról hallgathatnak érdekfeszítő előadásokat. Kedden az egyik előadó Bálint Csaba magyarkanizsai parfümőr volt, aki az illatok világába invitálta az egybegyűlteket. Előadásának címe a Francia parfümkészítés Vajdaságban volt, amely során alapanyagokat és kész parfümöket is megillatozhattunk.


Ahogyan azt megtudhattuk, Bálint Csaba 2014-ben Párizsban tartózkodott, ahol Viktória Minya magyar származású parfümőr kurzusán vett részt. Ekkor elhatározta, hogy ő is ezt a szakmát választja, majd pedig évekig tartó önfejlesztés által gyakorolta a parfümkészítést. Elmondása szerint jelenleg négyszázötven alapanyaggal rendelkezik, azokból alkot, a határ pedig a csillagos ég, mert ezekből szinte számtalan illatkombináció hozható létre. Első parfümét, a Balifleurt, 2018-ban alkotta meg. Ez után olyan különleges parfümöket készített, amelyek főszereplői a tubarózsa, a kávé, a széna, valamint az oud, amelyet a világban folyékony aranyként is említenek, mivel ritka, értékes és nagyon keresett:
– Jelenleg ez a legdivatosabb alapanyag. Egy Délkelet-Ázsiában őshonos fáról van szó, egyebek közt agarfának, sasfának is nevezzük, aminek az illatipar a kérgét, illetve a gyantáját hasznosítja. Az benne igazán különleges, hogy ez az anyag akkor jön létre, amikor egy gombafaj megtámadja, amire a fának ez lesz a reakciója – tudtuk meg a parfümőrtől.
Bálint Csaba nemrég egy különleges projektumhoz is hozzáfogott. Katrics Krisztinával, a magyarországi Örökség Alkotóműhely alapítójával Terra Hungaria címmel két parfümöt hoztak létre, amellyel a Kárpát-medence illatvilágát idézik meg. Egyik az After Rain, ennek illata a nyárelőre emlékeztet, a búzaföldekre, a kukoricamezőre, a másik pedig a Sun Embrace, ami egy forró nyári illat a nevéhez illően úgymond a Nap ölelésével. Itt nem álltak le. A hímzésvilágról is parfümöket alkottak meg, ezeket az elődeink hímzésmintái inspirálták, így keletkeztek matyó, kalocsai és kunsági ihletésű parfümök. Bálint Csaba azt is hangsúlyozta, hogy a parfümjeit nem osztja külön nőire és férfire, a fogyasztóra bízza, hogy melyik illatot találja magának megfelelőnek. Ez alól némileg kivételek az utóbbiak, hiszen a hímzésvilágot megidéző parfümök talán mégis inkább nőiesebbek, így készítettek egy Black Huszár nevű férfiparfümöt is, amelyet a huszárok viselete ihletett meg. Bálint Csaba parfümjeiről a weboldalán lehet informálódni, de megvásárolhatók Budapesten, valamint Szabadkán is, a Corvin Mátyás utca elején.