2024. május 5., vasárnap

A delta-törzs után megjelent a lambda is

A koronavírus lambda törzse nemcsak fertőzőbb, hanem ellenállóbb az antitestekkel szemben – állítja a legújabb japán tanulmány. Más szóval a vakcinák kevésbé védenek a vírus ezen változata ellen. Bár az első lambda - fertőzést Peruban regisztrálták egy évvel ezelőtt még viszonylag keveset tudunk erről a mutánsról, írja a Deutsche Welle.

Ezért fontos a Japánban készült legújabb tanulmány, amely szerint a lambda törzs tüskefehérje három mutációt hordoz, amelyek különösen aggasztóak. Az egyik mutáció következménye, hogy az antitestek kevésbé képesek semlegesíteni a vírust, vagyis a beoltottak és a koronavírusból felgyógyultak immunitása csökken, ezért a vakcinák kevésbé védik meg őket a fertőzéstől.

A másik két mutáció miatt az emberek könnyebben megfertőződhetnek a lambda variánssal, derül ki egy japán tanulmányból, amelynek eredményeit független tudósok még nem erősítették meg. A tanulmány eredményei megmagyarázhatják, miért terjed ez a koronavírus-törzs olyan gyorsan.

Eddig 30 országban fedezték fel a lambda változatot, elsősorban Dél-Amerikában, de Európában is regisztráltak egyedi eseteket - Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Németországban. Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre kijelentette, hogy a változatot egyelőre vizsgálják, de japán tudósok szerint a lambda minden feltételnek megfelel, hogy "aggasztó változatnak" nyilvánítsák.