2024. április 26., péntek
KÉZILABDA

Összejött a francia dupla

Egy feszült és egy lazább végjátékot követően szombaton és vasárnap is kézilabdasikert ünnepelhetett Franciaország. A férfiak döntőjében a félidőt követően már hatgólos volt a francia előny a dánokkal szemben, a skandinávok azonban nem asszisztáltak a könnyed befejezéshez. Két kiállítást is jól kihasználva a hajrára visszazárkóztak egy gólra, az utolsó percben pedig támadtak az egyenlítésért, ám eladták a labdát, ez pedig azt jelentette, hogy a franciák 25:23-as sikerrel visszavágtak az előző játékok döntőjének elvesztéséért. A találkozó legjobbja azonban a kilencgólos Mikkel Hansen lett, aki 61 találatával az egész torna legeredményesebbjévé is vált.

A női fináléban viszont a franciáknak éppen a végjátékban sikerült ellépniük az oroszoktól: a 38. percben, 16:16-nál volt utoljára egyenlő az állás, a 45.-ben már hatgólos hátrányra pisloghattak az oroszok az eredményjelzőn, amihez Kszenija Makejeva kétperces leküldése és Cleopatre Darleux zsinórban három védése segítette hozzá a végül 30:25-re nyerő franciákat. A férfiak harmadszor, a nők először szereztek olimpiai aranyat Franciaországnak, és az 1984 óta először történt meg, hogy egy ország mindkét nemben megnyerje az olimpiai kézilabdatornát: akkor ez Jugoszláviának sikerült.

A férfiak bronzmérkőzésén a korai vezetés ellenére nem jött össze az egyiptomi csoda, az afrikaiak szoros végjátékban két góllal kikaptak a spanyoloktól. A nőknél ellenben a svédek a találkozó rangjához méltatlan vereséget szenvedtek az északi rangadón. A norvégok remek kapusteljesítménye és a rengeteg eladott svéd labda azt eredményezte, hogy a kék-sárgák mindössze hét gólt dobtak az első harminc perc alatt, a vége pedig 36:19 lett.