2024. április 26., péntek
ZOMBOR

Aláírták a napelempark építésére vonatkozó együttműködést

Tavaly kezdődtek meg a tárgyalások egy 100 megawattos zombori napelempark létrehozásáról. A tervezett napelempark mintegy 70 vagy 80 ezer háztartás számára tud villamos energiát biztosítani. A projekt összértéke megközelítőleg 90 millió euró.

A napelempark létrehozásához Zombor rendelkezik megfelelő területtel. Májusban Borhy Zsombor, Kaposvár alpolgármestere fogadta Zombor város képviseletét, a küldöttség tapasztalatcsere és a projektet támogató együttműködés céljából járt a magyarországi városban, ahol a Közép-Európában legnagyobbnak számító napelempark épült meg.

Zombor város a CMC Europe LLC kínai nagyvállalat Budapesten lévő európai regionális központjával kezdte meg a tárgyalásokat. Mindennek folytatásaként augusztus 5-én a zombori Megyeházán fogadták a CMC Europe LLC képviseletét. A vállalat vezetése kifejezte szándékát a projekt megvalósítására vonatkozóan, amely a napelempark Zomborban való megépítésére, fejlesztésére irányul, ehhez pedig Zombor város minden támogatást megad.

Antonio Ratković, Zombor polgármestere és Páris György, a CMC Europe LLC társaság stratégiai igazgatója ünnepélyesen aláírta az együttműködésről szóló jegyzőkönyvet. A találkozón részt vett Lálity Urbán Emese, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkára, Ujlaki Gábor, a CMC Europe LLC tanácsadója, Jankovich Szilárd, Zombor városi tanácsosa és Pribilla Attila segédpolgármester.