2024. április 26., péntek

MagyarZó Pistike messéi

Az olimpiai játékok eseményeinek megvitatása mellett a zősök újra egyre többet beszélnek a járványhelyzetről. Merthogy napról napra növekszik az új fertőzöttek száma. Azt mondják, ha ez a szám eléri az ezret, akkor a zokosok megint szigorításokat vezethetnek be, bezáratják az éjjeli klubokat, és a lagzikban sem lehetnek majd többen ötven személynél. Egyelőre még egyik sem érint, engem most az izgat, vajon milyen modell szerint kezdődik majd őszre az új tanév: be kell majd járni a suliba, vagy a laptopról meg a tévéből tanulunk ismét.

– Hallod, Tegyula, abból, amit eddig megtudtam a zilletékesektől, az, hogy a diákok szeptember elsején hogyan indulnak iskolába, per pillanatban egymillió dolláros kérdésnek számít! – mondá amama.

– Meglásd, Tematild, az utolsó pillanatban fognak dönteni – legyinte atata –, addig meg majd csak hűtik a szájukat a találgatásokkal, hogy a firkászoknak legyen miről tudósítaniuk ebben a zuborkaszezonban.

– Azt mondja a Kon epidemiológus, hogy nem lesz szükség olyan drasztikus intézkedésekre, mint tavaly, mivel van már vakcina és a tizenkét évnél idősebbek felvehetik azt – reménykede az öreglány.

– Az egy dolog, hogy a nagyobb gyerkőcök is megkaphatják a védőoltást – kukacoskoda a fater –, ám hogyan várhatjuk el azt, hogy a gyerekeket beoltassák, amikor a zülők és a pedagógusok egy része sem vette még fel a vakcinát?!

– Az hagyján, hogy a laikus szülők és tanárok zkeptikusak a vakcinával szemben, de még az egészségügyi dolgozók egyharmada sem akar oltakozni – mondá az éppen betoppanó Zacsek.

– Így van! – erősíté meg a muter. – Mégpedig többnyire a fiatalok, akik ugyan nem antivaxerek, de össze vannak zavarodva a sok ellentmondásos információ hallatán.

– Erre jelentette ki az egyik járványzakorvos, hogy jobban oda kellett volna figyelniük az előadásokon, vagy nem kellett volna lógniuk az órákról, és akkor tudnák, hogy a mai vakcinák biztonságosak – csipkelőde az öreg.

– Szerintem meg jobban kellene népszerűsíteni a vakcinákat! – töprenge a Zacsek. – Mondjuk úgy, ahogyan az egyik fiumei strandbár teszi. Messéli az egyik ismerősöm, aki ott járt, hogy nagyon egzotikus italkínálatuk van, többek között Szputnyik, Moderna, Pfizer és Astra-Zeneca koktélok! Állítólag rumból, szirupból, ásványvízből és gyümölcsből készülnek, de ki tudja milyen titkos összetevőjük van még!

– Nem rossz ötlet – ismeré el amama –, lehet, ha az emberek rászoknak ebben a formában, akkor abban a másikban is könnyebben elfogadják majd.

– Attól tartok, hogy előbb hinnék azt, hogy már a koktélok megvédik őket mindenféle nyavalyától – kuncoga atata.

– Én azt hallottam, hogy azon töprengenek a hazai járványügyi szakértők, hogy a lakosság egyes kategóriái számára kötelezővé teszik az oltást – mondá sejtelmesen a Zacsek –, mindenekelőtt az egészségügyi dolgozók számára.

– Van benne logika – vakará meg a fejét az öreglány –, ki látott már olyat, hogy egy autómechanikus nem akar gépkocsival utazni, vagy az építész kerüli a lakóépületeket?!

– Mindez annak a következménye, hogy az emberek már nem bíznak meg a hagyományos médiában – okoskoda a fater –, a tévéképernyőről túlnyomórészt ordenáréságokkal és ízléstelen szórakoztatással bombáznak bennünket, a lapok zöme pedig tele van vérrel meg félmeztelen celebekkel. Az emberek mértékadó sajtóorgánumok hiányában a zinterneten meg a közösségi oldalakon tájékozódnak, ahol a cyber-próféták tárt karokkal várnak rájuk, egyzerű és logikus választ kínálva minden felmerülő kérdésükre.

– És ebben az utóbbi másfél évben bizony élen járnak a vakcinaellenes-guruk – állapítá meg a Zacsek.

– Ezek a körmönfont összeesküvés-leleplezők olykor nagyon meredek dolgokat is el tudnak hitetni sokszor naiv és hiszékeny követőikkel – sóhajta a muter.

– Akiknek ugyanakkor, valljuk be, sokszor egészen egyszerűen nincs szerencséjük a gondolkodással – jegyzé meg az öreg.

– Brit tudósok meg is állapították, hogy azoknak, akik felvették a vakcinát, magasabb az intelligenciahányadosuk, mint az antivaxereké – fűzé hozzá amama.

– Biztos azért, mert becsipezték őket, hogy megokosodjanak! – lepleze le a nagy titkot atata kacagva. – Szóval, mégiscsak működik!

– Visszatérve az úgynevezett vakcinaellenes-gurukra – mondá a Zacsek –, egyesek közülük irtó meggazdagodtak az elmúlt időszakban, és hírnévre tettek szert.

– Azt olvastam, hogy az egyik felénk tevékenykedő nő, amellett, hogy a kötelező vakcináció ellen száll síkra – magyaráza az öreglány –, nyers étel fogyasztása, napba nézés és mezítláb járkálás által a szeplőtelen fogantatást is propagálja!

– Nahát, Tematild, akkor vigyázz mit eszel meg hova nézel! – jegyzé meg a fater.

– Te is vigyázzál, Tegyula, ne sokat járkálj mezítláb, nehogy megszúrd a talpad – figyelmezteté az öreget a muter –, no meg ezekben a realitásra fittyet hányó posztmodern időkben már bármi megtörténhet.

– Jobb lesz tényleg óvakodni, zomzéd – így a Zacsek –, legalábbis nekünk. A zorvosok ugyanis azt javasolják, hogy egészségügyi okokból a gyerekek minél többet járjanak mezítláb.

– Amennyibe kerülnek a lábbelik az utóbbi időben, attól tartok, lassan kénytelenek lesznek – dünnyöge atata.

– Én majd a Petinek vetetek télicsizmát a zanyósommal – mondá a Zacsek –, úgysem lehet vele bírni azóta, amióta a Vučko bejelentette, hogy jövő februárban minden nyugdíjas kap húszezer dinárt ajándékba.

– Alighanem választások előtti stimuláció! – élcelőde a fater.

– Ugyan már! – álmélkoda amama. – Cáfolták, hogy ilyesmiről lenne szó. Az állam csak kárpótolni szeretné az időseket a nehéz időszakért, amelyen keresztülmentek.

– A zomzéd feltételezése másnak is eszébe jutott, zomzédasszony – magyaráza a Zacsek. – Még a zanyósom is megjegyezte, milyen kár, hogy ritkán vannak választások, és amikor vannak, akkor is sokszor egy napra teszik őket, holott a különböző szintű megmérettetéseket külön-külön is megtarthatnák! Merthogy olyankor mindig történik valami! Meg olyan jó hallani azt a sok szép hangzatos ígéretet. Ha mástól nem is, de attól valahogy optimista lesz az ember!

– A kedves anyósával ellentétben, én inkább a valóságtól szeretnék már derűlátó lenni – jegyzé meg az öreg. – Olyan jó lenne már hallani egy jó hírt, nem csak az elrettentő beszámolókat a természeti katasztrófákról meg a statisztikai adatokat a koronavírusról.

– Becskereken egy 395 tőből álló marihuána-ültetvényre bukkantak a rendőrök, Tegyula – mondá a muter.

– Ez lenne a kedvező hír, Tematild?! – kérdé atata. – Sokkal jobban örülnék, ha egy működőképes vízgyárra bukkantak volna!

– Az még odébb lesz, zomzéd! – sóhajta a Zacsek. – Nemrég bontotta fel az önkormányzat a szerződést a legutóbbi vízgyárral. A polgárok meg a múlt héten tiltakozásba kezdtek a tizenhét és fél éve tarthatatlan vízhelyzet miatt a városban. Fejenként napi két liter ivóvizet követelnek! Itt tartunk 2021 nyarán.

Pistike, mezítláb futkározó intelligenciabajnok