2024. április 25., csütörtök

Kitől származnak a kegyetlen fotók?

Prelević szerint az államvezetésben attól tartanak, fény derül a Belivuk bűnszervezetével való kapcsolatra

Veljko Belivuk és Marko Miljković bűnszervezetének letartóztatása és a bizonyítékok begyűjtése kapcsán újabb kérdéseket boncolgat az ellenzék. Az elmúlt napokban, miután Nebojša Stefanović védelmi miniszter kijelentette, hogy a bűnszervezet felszámolása még akkor elkezdődött, amikor ő volt a belügyminiszter, illetve akkor vett valódi fordulatot az eset, amikor az FBI feltörte a Sky ECC nevű titkosított kommunikációs platformot, nyilatkozat-sorozat indult el.

Egy nap sem telt el, és Aleksandar Vučić államfő, majd Aleksandar Vulin belügyminiszter is cáfolta, hogy a bűnszervezet felszámolásában részt vett volna az FBI. Božo Prelević ügyvéd, a Szabad Szerbia Mozgalom képviselő-testületének tagja éppen arra mutat rá, hogy ezek a reakciók arról árulkodnak, tudják, kit lehet kapcsolatba hozni a Sky applikációval.

A napokban Nebojša Stefanović a Tanjugnak adott videonyilatkozatában tárta fel, hogy a február elején előállított bűnszervezettagok a telefonjaikon a Sky ECC applikációt használták a titkosított kommunikációjuk során.

Szavai szerint miután az FBI feltörte a kommunikációs kódot és megosztották azokat az európai és a szerb szolgálatokkal, a belügyi szerveknek értékes bizonyítékokat sikerült begyűjteni a bűnszervezet tagjai ellen. Egy nap múlva Vučić és Vulin is cáfolta, hogy az FBI segített volna a bizonyítékok begyűjtésében.

Az államfő a bűnszervezet felszámolását teljes mértékben az ügyészség, a rendőrség és a biztonsági-információs ügynökség (BIA) eredményeként említi. Ezt később Stefanović is megerősítette, majd azt állította, soha sem mondta, hogy az FBI besegített volna a bűnszervezet felszámolásába.

Az államvezetők nyilatkozataiban felmerülő zavart Prelević azzal magyarázza, hogy Stefanović jobban informált, mint az államfő az FBI-jal való együttműködéssel kapcsolatban.

Az ügyvéd elmondása szerint a volt belügyminiszter nagyon jól tudja, így a belügyi szolgálatok is, hogy ki állt kapcsolatban a titkos kommunikációs csatornákon keresztül. Ezért olyan nyugodt, míg az államfő és munkatársai csak kapkodnak.

– Szerintem reszketnek a félelemtől, már csak az a kérdés, hogy kiknek és mikor küldtek felvételeket és üzenetet. Ez direkt összekapcsolná az államvezetést a bűnözői tevékenységekkel – mondta Prelević a NIN hetilapnak adott interjújában.

Az ügyvéd felvet egy fontos kérdést, miszerint a szakértők és az államfő is még az előtt beszéltek olyan fényképekről – amelyeken megcsonkított testek láthatók – mielőtt az FBI feltörte volna a Skyt (erről március elején számolt be a média). Felvetődik, honnan tudtak a szerbiai államvezetők ezekről a fényképekről, a titkos program feltörését megelőzően? Kiemelte, az egyedüli magyarázat erre, ha már korábban látták ezeket a fotókat. Rámutatott, készültek olyan személyekről is fotók, akik Vučić ellen skandáltak a lelátókon, és lehet, hogy így üzentek neki a bűnözők, hogy „megoldották a problémát".

Prelević Marko Miljković, Belivuk legközelebbi munkatársának azon vallomását is kiemelte, amely a 2016 októberében a Vučić családi házához közeli Jajinciben hagyott fegyverekre vonatkozik. Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy a média akkor úgy számolt be a fegyverek lefoglalásáról, hogy azzal akartak Vučić életére törni.

Az eset a BIA akkori igazgatójának, Aleksandar Đorđevićnek a leváltásához vezetett, akit ezt követően nagykövetnek neveztek ki.

Stefanović tájékozottságát a külföldi szolgálatokkal való együttműködésben a szervezett bűnözés terén Vladimir Gajić ügyvéd, a Néppárt jogi bizottságának elnöke is hangsúlyozta. Szavai szerint ma már tudhatjuk, hogy nemcsak a francia rendőrség segítette a helyi belügyi szervek munkáját Belivuk titkosított telefonbeszélgetései kapcsán, hanem (és erre Stefanović is hivatkozott a napokban) a jelenlegi védelmi miniszter 2019-ben Christopher Wray-jel, az FBI igazgatójával is tárgyalt a bűnszervezetek által használt titkosított csatornákról, amikor külön kitértek a Sky applikációra is. Gajić az ügy kapcsán újabb kérdéseket vetett fel, miszerint Belivuk bűnszervezetének felszámolása amerikai nyomásra történt-e, illetve az államfő lehallgatását talán az FBI rendelte el? – közölte a Danas napilap.