2024. április 26., péntek

Megemlékezés tiszteletadás nélkül

Az eladás előtt álló Severtrans utasforgalmi vállalat autóbuszaival szállíttatta tagságát és szimpatizánsait a Szerb Haladó Párt zombori tagozata Zimony Busije elnevezésű, zömmel horvátországi szerb menekültek által lakott elővárosába, ahol a horvátországi Vihar hadművelet szerb áldozataira emlékeztek. Az utaztatást Zoran Rus, a városi képviselő-testület elnöke vezényelte le.

A megemlékezés szépséghibája, hogy Zomborban egyetlen koszorút sem helyeztek el az ártatlan áldozatok tiszteletére, noha sokan még emlékeznek 1995 augusztusára, amikor százával érkeztek az otthonukból elűzöttek Horvátországból Zomborba és a környező településekre.

Az emlékezés napján viszont mégis történt valami a városban: a Hősök parkjában megrongálták a múlt évszázad kilencvenes évei háborúiban elesettek emlékművét. Letörték róla az egyik márványtáblát, ennek során a tábla egyik sarka is letört. Ennek az emlékműnek nincsen nemzeti előjele, így minden zomborit sért a vandál cselekedet, hiszen a harcok során elesettek zöme nemzetiségétől függetlenül és többnyire nem önkéntesen keveredett a háború forgatagába.

Az elkövetett vandalizmus szégyenteljes, miként az sem öregbíti a soknemzetiségű város hírnevét, hogy a megemlékező haladók megfeledkeztek a Zomborba menekült nemzettársaikról. n szikics