2024. április 26., péntek
MARTONOS

Megújul a martonosi katolikus templom

Új vakolat és elektromos vezetékek – Fatima-ünnepségre készülnek

Vajdasági látogatása alkalmával a közelmúltban Martonosra is ellátogatott Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, aki megtekintette a Mária neve római katolikus templomban folyó felújítási munkálatokat. Ebből az alkalomból Savelin Zoltán martonosi plébánost és Huzsvár Ervint, a magyarkanizsai községi tanács tagját kértük meg, foglalják össze a templomfelújítással kapcsolatos terveket és tennivalókat.

– Öt évvel ezelőtt adományokból, helyi vállalkozók támogatásával sikerült a kétszáz éves templom átvizesedett falát elszigetelni. Azelőtt a nedvesség hatására dohos, a hívek számára is kellemetlen környezetben kellett megtartani a szentmiséket. Két méter magasságban levertük a nedves vakolatot, és szakemberek bevonásával elszigeteltük a falakat. A vakolással várni kellett mostanáig, szükség volt az ötéves száradási periódusra, hogy a szigetelés felett a vastag téglafal teljesen kiszáradjon, és alkalmassá váljon az új vakolat felvitelére. Sikeresen pályáztunk, Magyarország kormányának köszönhetően, a Magyar Nemzeti Tanács közvetítésével 10,2 millió forint pályázati eszközhöz jutottunk, amiből nemcsak a templom külső és belső vakolását oldjuk meg, hanem a már elhasználódott elektromos hálózatot is felújítjuk – fogalmaztak az illetékesek, majd hozzátették, hogy a falakra két méter magasan 600 négyzetméter vízálló, új korszerű vakolat kerül. Az ötvenéves villanyvezetékek is megértek a cserére, mert már annyira elavultak, hogy vagy az orgonát tudták használni a templomban, vagy a fényeket, a kettő együtt már túl nagy terhelésnek bizonyult.

Őszig befejezik a martonosi katolikus templom renoválását

Őszig befejezik a martonosi katolikus templom renoválását

– Minden évben nagyon szép ünnepi esemény, az októberi Fatima-ünnepség színhelye a barokk stílusban épült Mária neve római katolikus templom. A martonosiak talán egyik legnagyobb tömeget megmozgató ünnepére, amikor rengetegen mennek ki a falu főterére, megtelik a település helybeli és távolabbról érkező hívőkkel, hogy részt vegyenek az ünnepi szentmisén, majd az azt követő gyertyás körmeneten. A Fatima-ünnepség megtartására is nyertünk kisebb pályázati összeget, ami szervezési költségekre elegendő. Ekkorra, tehát az októberi Fatima-ünnepre szeretnénk befejezni a falak újravakolását és az elektromos vezetékek cseréjét, hogy méltó körülmények között tudjuk fogadni a híveket – mesélte Huzsvár Ervin és Savelin atya.