2024. április 26., péntek
SEGÍTŐKÉSZ SZABADKAIAK

Közösségépítés a sporton keresztül

A hajdújárási Green Army Ifjúsági Szervezet e-sport bajnokságot és közös meccsnézést is szervezett már

Egy-egy közösség életében fontos szerepet játszanak a közös sikerek és vereségek. Ezeket az élményeket napjainkban a sporton keresztül is megtapasztalhatjuk, és így van ez akkor is, ha nem résztvevőként, hanem csupán nézőként veszünk részt az eseményekben. A hajdújárási Green Army Ifjúsági Szervezet az idei nyár első felében megrendezett labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt közös meccsnézést szervezett, és a magyar válogatott meccseit esetenként több százan közösen kísérték figyelemmel.
Az egyesület munkájáról annak elnöke, a jelenleg Szegeden tanuló Káposzta Tamás nyilatkozott lapunknak.


– A Green Army Ifjúsági Szervezet 2016-ban a hajdújárási Vinogradar fociklub szurkolói csoportjaként jött létre. Az egyesület később inaktív státuszba került, és mi, egy baráti társaság fogtunk össze és aktiváltuk újra a szervezetet 2021 márciusában, viszont mi már nem szurkolói klubként szeretnénk működtetni, hanem mint ifjúsági szervezetet. Legfőbb célunk, hogy összefogjuk a helybeli fiatalokat, és utat mutassunk nekik, programokat szervezzünk a számukra. Minden fiatalt szeretnénk megszólítani, hogy minél többen tudjanak rólunk. Eddig különféle munkaakciókat szerveztünk, a focipálya környékét az öregfiúkkal közösen tettük rendbe. A labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt vetítéseket szerveztünk, minden mérkőzést közösen néztünk, és különösen a magyar válogatott meccseit övezte nagy érdeklődés. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy körülbelül háromszázan voltak jelen egy-egy meccsen. A meccseket a helyi közösség épületében lévő teremben vetítettük, de a magyar válogatott mérkőzéseit a focipálya lelátójáról kísértük figyelemmel. Erre nagyon büszkék vagyunk. Az egyesületünknek jelenleg 13 tagja van, de szeretnénk növelni a létszámot. Egy kis csapatról van szó, amelyben mindenkinek megvan a maga feladata, és azt látom, hogy mindenki lelkes és motivált – fogalmazott Káposzta Tamás.


Beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy a július 18-án megtartott hajdújárási Rózsa Sándor Fesztiválon is jelen voltak. Részt vettek a főzőversenyben, valamint a betyárpróbákban is megmérették magukat. Mindez egy remek alkalom volt a közösségépítésre, és arra, hogy megmutassák magukat az embereknek. A Green Army Ifjúsági Szervezet a jövőben egy e-sport bajnokságot igyekszik megrendezni.
– A jövőre vonatkozóan vannak ötleteink, terveink, és vannak olyan elképzeléseink, amelyek megszervezését már elkezdtük. Tavasszal a szabadkai Logiscoollal közösen egy e-sport bajnokságot szerveztünk, amelyen több mint harminc versenyző vett részt, és mérte össze ügyességét a Fifa 21-ben. A jövőben szintén a Logiscoollal közösen szeretnénk egy LoL, vagy Fortnite bajnokságot szervezni. Emellett különféle sporteseményeket szeretnénk szervezni. Ugyanakkor szeretnénk együttműködést kialakítani más, akár magyarországi civil szervezetekkel is, ugyanakkor jótékonykodunk is, ruhagyűjtést is szerveztünk már – mondta Káposzta Tamás.
Beszélgetőpartnerünk elmondása szerint a tevékenységük számos pozitív visszajelzést kapott a hajdújárásiak részéről.
– Az emberektől számos pozitív visszajelzést kapunk, és sokszor megkérdezik, hogy mikor lesz a következő rendezvényük. Örülök, hogy figyelemmel kísérnek bennünket, és úgy gondolom, hogy ennek arra kell ösztönöznie bennünket, hogy komolyan álljunk a dologhoz, hisz annak ellenére, hogy egy baráti társaság vagyunk, felelősséggel tartozunk a fiatalok felé. A csapatunk tagságának nagy részét egyetemisták alkotják, akik hétvégéken, vagy amikor csak tudnak, itthon vannak, mert itt alakult ki a közösség, ahol jól érzik magukat. Mi szeretünk itthon lenni, és nem szeretnénk elmenni innen – nyilatkozta Káposzta Tamás.