2024. április 26., péntek

Újabb lépés az energetikai stabilitás felé

Az ország 10 pontján szoláris paneleket szerelnének fel, melyekkel a villanyáram-szükséglet 3 százalékát lehetne kinyerni

Környezetbarát befektetésekről tárgyalt Aleksandar Vučić államfő tegnap Belgrádban a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó amerikai UGT Renewables LLC vállalat képviselőivel, majd együttműködési megállapodást írt alá Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke, bányászati és energiaügyi miniszter, valamint Peter Gudal, a UGT Renewables pénzügyi igazgatója.

Az államfő elmondta: arról tárgyalnak az amerikai vállalattal, hogy az ország 10 pontján, mintegy 2000 hektáros területen szoláris paneleket szerelnének fel, melyek több mint 1 gigawatt villamos energiát termelnének, vagyis segítségükkel a szükséges villanyáram 3 százalékát lehetne kinyerni. Ezáltal 1,9 millió tonnával lehetne csökkenteni a kibocsátott káros gázok mennyiségét; Szerbia évente 51 millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki. Hozzátette, a feltételekről szóló tárgyalások nem lesznek könnyűek, de ő hisz a lehetséges legjobb megállapodásban, melyet döntő fontosságúnak tart a szerbiai zöld program végrehajtása keretében. Az államfő leszögezte, hogy az üzlet pénzügyileg fontos, csökkenti az ország energiafüggőségét, egyaránt hozzájárul a gazdaság bővüléséhez és az energiabiztonság növekedéséhez. A levegő szerinte már két év múlva tisztább lesz, az emberek pedig elégedettebbek. ,,Remélem, a Nap senkit sem fog zavarni, merthogy valószínűleg ebben jártas szakértők is megjelennek majd, ez nem lepne meg” – utalt az elnök a hazai ellenzék szerinte biztosra vehető kifogásaira. A nemzetközi karbonvámokkal kapcsolatos újságírói kérdésre elmondta, azok bevezetésével 12 százalékkal növekednek a költségeink, szerencsére térségünk országai számára 2026-ra halasztották a bevezetésüket, de közben mindent meg kell tenni azért, hogy a megújuló energiaforrásokat minél nagyobb mértékben használni tudjuk. Megjegyezte: korábban álmodni sem mert volna arról, hogy Szerbia ennyi földgázt fog használni, s hogy 10 év múlva 5-6 milliárd köbméter gázra lesz szüksége évente az országnak.

Peter Gudal egyebek között elmondta: cégük a vezető szoláris szerelővállalatok közé tartozik, nagy projektumokon dolgoznak nemcsak Amerikában, hanem a világ más pontjain is. Dicsérte a szerbiai gazdaság gyors fejlődését, külön az energiaszektort. A napelemparkokat 2 szerbiai vállalattal fogják építeni, tehát új munkahelyeket is nyitnak.

A megállapodás aláírásánál jelen volt Anthony Godfrey, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete is, aki köszönetet mondott, amiért a szerbiai hatóságok megnyitották az itteni gazdaság ajtaját az innovatív amerikai cég előtt. ,,Maradéktalanul támogatjuk Szerbiát ebben a szektorban, és meggyőződésem, hogy ilyen projektumokkal fejlesztjük az ország energetikai stabilitását” – monda a nagykövet.

Az UGT Renewables képviselőinek küldöttsége Robert Berman alapító elnökkel az élen az idén március végén mutatta be Zorana Mihajlović szakminiszternek a világ egyes országaiban eszközölt eddigi legjelentősebb befektetéseit, és javaslatot tett napelemes rendszerek felállítására vonatkozó itteni projektumokra. Mihajlović akkor közölte, hogy hamarosan meghozzák a megújuló energiaforrásokról szóló törvényt, ami majd jogi keretet biztosít az ilyen projektumokhoz. Időközben a parlament el is fogadta a jogszabályt.