2024. március 19., kedd

Napi két liter vizet kérnek

Tiltakozó felvonulás Nagybecskereken

Mintegy száz autós, motorkerékpáros és kerékpáros vett részt szombaton este a Nagybecskerek utcáin megtartott tiltakozó felvonuláson, melyet a Nagybecskereki Akció (ZRAK) polgári egyesület kezdeményezett. A felvonulás rendőrségi közreműködés mellett, incidens nélkül zajlott.

A magas arzéntartalom miatt Nagybecskereken 2004 óta tilos a vezetékes víz emberi szükségletre való használata. Az önkormányzat 2015-ben egy magáncéggel kötött szerződést, de az általuk kiépített vízgyár nem teljesítette az elvárásokat. Ma sorsára van hagyva.

– A kezdetektől fogva világos volt, hogy ebből nem lesz semmi. Több szakember is erre rámutatott. Végtére, amikor bizonyossá vált, hogy a berendezés képtelen egészséges ivóvizet biztosítani, a polgármester kénytelen volt a szerződést felbontani – mondta Miroslav Samardžić politológus, a Nagybecskereki Szociális Fórum aktivistája.

Hónapok óta tart az önkormányzat és a vízgyár közötti vádaskodás, a polgárokat azonban az érdekli, hogy mikor oldódik meg a város legnagyobb kommunális problémája.

– Tizenhét éve nincs ivóvizünk, 17 éve hazudnak nekünk, 17 éve csak ígéreteket és politikai szólamokat hallgatunk. Az alapkövetelményünk az, hogy a vízellátás problémáját a hatalom oldja meg. Nem érdekel bennünket hogyan. Az első konkrét követelésünk pedig az, hogy biztosítsanak napi két liter vizet minden becskereki számára, ami az ENSZ által is előírt orvosi minimum – a létszükséglet. Ebben a városban is élnek emberek az élet peremén, akik nem vásárolhatják a palackozott vizet. Az ő gyerekeik csapvizet isznak – mondta Bekim Rukeci, a ZRAK polgári egyesület aktivistája.

Felvetődik a kérdés, hogy a becskerekiek eddig miért nem emelték fel a hangjukat. Közben sokan attól félnek, hogy a rossz állapotban levő vízvezeték-hálózat valamint a kínai gumigyár beindítása után még ennyi vizük sem lesz.

– A nagybecskerekiek vízzel kapcsolatos problémája idővel csak nagyobb lehet. És, ha azt akarják, hogy ez a probléma megoldódjon, hogy normális életet élhessenek, akkor nekik is ki kell venni a részüket, kézbe venni a dolgok irányítását. A hatalom nem fog semmit sem tenni, mint ahogy eddig sem tett – mondta Miroslav Samardžić.

A tiltakozások mindaddig folytatódnak, amíg az első követelésüket a hatalom nem teljesíti. Utána pedig majd meglátják a további lépéseket. A következő felvonulást szombatra tervezik.