2024. április 26., péntek

Hova meneküljünk a kánikula elől?

Az utóbbi napokban valódi trópusi időjárás nehezít meg az életet térségünkben, az újvidékiek többsége menekül a betondzsungelből, és a Duna mellett, vagy a medencéken keres menedéket.
A családoknak, a fiataloknak és a nyugdíjasoknak is a kedvenc „nyári menedéke” a Strand, a terebélyes fák lombjai alatt mindig kellemes szellő fújdogál, itt sokkal kellemesebb az időtöltés, mint a város átforrósodott betonrengetegében. A gyermekek és a felnőttek számára egyaránt számos szórakozási, sportolási lehetőség adott, tucatnyi játszótér, sportpálya és kávézó várja őket. Ha megéheznének, akkor sem kell pánikba esni, finom lángost, görög gyrost és sült halat készítenek több helyen is. A fürdőzők biztonságára a vízi mentőszolgálat vigyáz.

– Nem esik nehezemre a nagy hőségben dolgozni, hozzászoktam. Tavaly többen voltak a Strandon, mert a járvány miatt kevesen mentek tengerre, és a medencék sem voltak nyitva – mondta az egyik vízimentő.
A Strand elsősegélynyújtó pontjánál elmondták, azt ajánlják a látogatóknak, hogy ne töltsenek sok időt a napon a legnagyobb melegben, és használjanak naptejet, sok folyadékot fogyasszanak, mert ha nem tartják be ezeket a szabályokat, akkor könnyen előfordulhat ájulás.

A kávézók strandágyain kívül kabinok is bérelhetők (habár számuk igencsak korlátozott, és csak a legszerencsésebbek juthatnak hozzá). Branka Hadžić már régóta kabinbérlő. – Nagy különbség van a mostani, és a ’60-as évekbeli Strand között. Akkoriban sokkal több fa volt meg homok, most viszont a kávézókból van sok, szerintem túl sok, homokból viszont egyre kevesebb – mesélte a kabinbérlő.
A Strand mellett sokan látogatják a vásártéri sportközpont és a SPENS (Vojvodina Sport- és Üzletközpont) nyílt medencéit is, az utóbbiban éjjeli pancsolásra is lehetőség van – emlékeztet a Dnevnik napilap honlapja.

– A járványügyi előírások miatt a váltásokban a SPENS-en 500 főre korlátoztuk a látogatók számát, a vásártéren pedig 1000 fürdőző lehet egyszerre a medencekomplexumban – mondta Slobodanka Brankov, a sport- és üzletközpont sajtószóvivője.
A SPENS-en egy olimpiai méretű medence áll a látogatók rendelkezésére, míg a vásártéren egy gyermekmedence és egy olimpiai méretű medence működik. A fürdőzés és a napozás mellett a vásártéren a vendégek asztaliteniszezhetnek, rendelkezésükre állnak kosárlabdapályák, röplabdapályák, minigolf-pályák, valamint tekepályák is.