2024. április 26., péntek
ATLÉTIKA

Fertőzött a riói bronzérmes

Pozitív koronavírustesztje miatt nem indulhat az olimpián Sam Kendricks, a rúdugrás kétszeres világbajnoka, a riói ötkarikás bronzérmese. Az ötkarikás testület jelezte: a szabályoknak és a protokollnak megfelelően az atlétát átköltöztették egy másik szállásra, ahol elszigetelték, munkatársaik pedig mindenben a segítségére lesznek. Közvetlen kontakjait azonnal értesítették Kendricks tesztjének eredményéről, és a kontrollvizsgálatokig őket is elszigetelték.

Kendricks 2017-ben és 2019-ben nyert világbajnoki címet, míg öt évvel ezelőtt a harmadik helyen végzett az olimpián. Összecsapása a világcsúcstartó svéd Armand Duplantisszal és a francia Renaud Lavillenie-nel a ma kezdődő atlétikai versenyek egyik kiemelkedő eseményének ígérkezett.

Ide tartozó hír, hogy húsz atlétát, köztük tíz nigériait tiltottak el az olimpiától, mert nem teljesítették a doppingellenőrzési követelményeket. Hét, a doppingveszélyeztetettségi besorolásban úgynevezett A kategóriájú ország – Fehéroroszország, Bahrein, Etiópia, Kenya, Marokkó, Nigéria és Ukrajna – legalább egy sportolójától vonták meg az indulás jogot. Az olimpiáról kizárt atléták elsősorban azt az elvárást nem teljesítették, hogy a játékok előtti tíz hónapban összesen három alkalommal kell előre be nem jelentett ellenőrzésen részt venniük.