2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Jóváhagyták a harmadik oltást

Különös tekintettel a krónikus és immunbetegségben szenvedőkre – Tömeges rendezvényekre csak oltással vagy negatív teszteredménnyel

Megvitatta az aktuális járványhelyzetet szerda délutáni ülésén a köztársasági járványügyi válságtörzs. Elfogadta a védőoltás harmadik dózisára vonatkozó szaktestületi javaslatot, s olyan ajánlást is hozott, mely szerint a tömeges rendezvények esetében az EXIT fesztiválon alkalmazott modellt kell alkalmazni: oltási igazolással vagy negatív PCR-, illetve antigénteszttel lehessen rajtuk részt venni. Hamarosan kidolgozzák az ezzel kapcsolatos szabályzatot.
Az ülés kapcsán adott nyilatkozatában Branislav Tiodorović epidemiológus kifejtette, nem töprengtek azon, hogy újabb lezárásokat vezessenek be, ez teljesen logikátlan lépés lenne akkor, amikor megvan a harc eszköze a koronavírus legyőzéséhez, hiszen rendelkezésre állnak a védőoltások. A lezárás nem opció, mondta, megjegyezve, hogy az országba hazatérőkre vonatkozó intézkedéseket azonban szigorítani lehetne, amit megvitattak a beszélgetés során is.
– A polgárok elengedték magukat a nyári vakáción, s potenciális veszélyt jelentenek a hazatérők, különösen azok, akik olyan területekről térnek vissza mint Görögország vagy Montenegró. Növekszik a fertőzöttek száma ezekben az államokban, különösen Görögországban, ahol az új fertőzöttek száma meghaladja a napi több ezret is – figyelmeztetett, majd hozzátette, a szigorítások vonatkoznának azokra is, akik a régió országait keresik fel üzleti ügyek miatt, vagy közel-keleti országokba utaznak.
Tiodorović a jelenlegi járványhelyzet kapcsán kifejtette: a kórházba érkező betegek általában oltatlan polgárok, sok felesleges veszélyforrást lehetne kizárni azáltal, ha a polgárok élnének az oltás lehetőségével.

A delta vírusvariánsról elmondta, szerinte több fertőzött van, mint gondoljuk. Lehetetlen megakadályozni a delta törzs terjedését – állapította meg, majd hozzáfűzte, szerinte már az is eredmény lenne, ha a lakosság 60 százaléka felvenné a védőoltást, mert az ötven százalék alatti adatok még nem számítanak megfelelőnek a védettség kialakítására.
A tanévkezdés kapcsán olyan tervek vannak, hogy ötödik osztályos korig biztosan rendes kerékvágásban veszi kezdetét az oktatás, az idősebb általános és középiskolás tanulók esetében még nem határozzák meg a módszert, de figyelemmel kísérik a helyzet alakulását.

Ülésezik az egészségügyi válságtörzs (Fotó: Beta)

Ülésezik az egészségügyi válságtörzs (Fotó: Beta)

ÚJABB EMLÉKEZTETÉS AZ IMMUNRENDSZERNEK
A beoltottakra vonatkozó harmadik dózis felvételéről – melyet jóváhagyott a válságstáb – kijelentette, hogy leginkább a krónikus betegeknek lesz rá szükségük. Mint ismeretes, a szerbiai immunizációs szakbizottság a védőoltás harmadik dózisának beadását azoknak ajánlotta, akik legkevesebb hat hónappal ezelőtt vették fel az előző vakcinát. A testület az mRNS-technológiát (a koronavírus „tüskefehérjéjének" létrehozásához szükséges genetikai információt) alkalmazó oltásokat ajánlotta a következő emlékeztető oltásnak, vagyis a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna oltásait, de a polgárok mást is választhatnak. A harmadik dózis azok esetében különösen fontos lehet, akik valamilyen immunrendszert érintő vagy krónikus megbetegedéssel küzdenek, s azoknak, akik ilyen személyekkel élnek együtt, különösen, ha az idősebb korcsoporthoz tartoznak. A hetven éven felülieknek, az idősek otthonában élő hatvan éven felülieknek, a krónikus betegeknek, a daganatos betegeknek, a szervátültetésen átesett pácienseknek, az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozóknak mindenképpen szükségük lesz a stáb szerint egy újabb emlékeztető oltásra.

NEGYVEN ÉV ALATTIAK KÓRHÁZBAN
Jelenleg 58 koronavírus-fertőzöttet kezelnek a batajnicai Covid-kórházban, közülük 11-en az intenzív osztályon fekszenek – jelentette ki dr. Jelena Veličković, az intézmény igazgatóhelyettese. Mint mondta, aggasztónak tartja a kórházi kezelésre szorulók számának növekedését, az elmúlt időszakban olyan páciensek érkeztek, akiknek összetettebb a kórképe, mint a korábbi betegeké. Közölte, hogy a számadatoktól nem kell megijednünk, de mindenképp aggódnunk kell, mert jól emlékszünk még a korábbi járványhullámok okozta nehézségekre. Egy nap alatt kilenc pácienst vettek fel, korábban naponta egy-két beteg érkezett. Az intenzív osztályon tartózkodók életveszélyes állapotban vannak – tette hozzá. A betegek döntő többsége nem vette fel a védőoltást, de vannak közöttük olyanok is, akik felvették, ezeknek a kórképe egyszerűbb. Veličković elmondta, most már nem az idősek a legveszélyeztetettebbek, sok a 40 évnél fiatalabb, nehéz kórképpel rendelkező páciens a kórházban, akik légzési nehézségekkel, lázzal, szűnni nem akaró köhögéssel küzdenek.

LÉTEZETT SZERBIAI MUTÁNS IS
A tavaly június és október között végzett szerbiai vizsgálatok azt bizonyították, hogy terjedőben volt Szerbiában egy kevésbé veszélyesnek mondható, lokális variánsa is a koronavírusnak – jelentette ki tegnap dr. Ana Banko virológus, kutató. Mint mondta, sikerült bizonyítani egy olyan mutációnak a létezését, amely később az aggasztóbb vírusvariánsokon, például a kaliforniai mutáción is megmutatkozott. A határ megnyitása után a hazai variáns keveredni kezdett más, regionális jellegű mutációkkal, s ez újabbakat hozott létre. Banko elmondása szerint az immunizáció jelentősége éppen abban érhető tetten, hogy megakadályozza a vírus terjedését és újabbnál újabb verziók kialakulását, csökkentve ezáltal annak lehetőségét is, hogy egy, az eddigieknél is veszélyesebb mutáció kialakuljon.

A TANÁROK IS VEGYÉK FEL A VAKCINÁT!
Az oktatásügyi dolgozókat szólította fel a védőoltás felvételére Branko Ružić oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter. Elmondása szerint a lehető legmegfelelőbb módja az oktatásnak az iskolákban folyó tanítás, a gyerekek szocializálódását is ez szolgálja megfelelően. Köszönetet mondott minden olyan oktatásügyben dolgozónak, aki már felvette a védőoltást, különösen a felsőoktatásban foglalkoztatottaknak, akik körében 60,23 százalékos az átoltottság. Az oktatásügy egészében 48,72, az általános iskolai tanításban 46,68, az iskoláskor előtti intézmények esetében 36,11 százalékos az immunizáció a dolgozók körében – ismertette a miniszter.

332 ÚJ FERTŐZÖTT
A szerdán 15 órakor közölt adatok értelmében az elmúlt 24 órában 9709 koronavírustesztet végeztek el, 332 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Senki sem hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az eddigi áldozatok száma 7108. Kórházi kezelésre 357-en szorulnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 4.643.835 koronavírustesztet végeztek el, s 720.975 vizsgálatnak az eredménye volt pozitív. A halálozási arány 0,99 százalék.
Az újvidéki kórházakban 13-an vannak kezelésen, 2-vel többen, mint egy nappal ezelőtt, közülük hárman lélegeztetőgépen. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint az elmúlt napon 62 új esetet jegyeztek a tartományban. Újvidéken jelenleg 184 aktív fertőzött van, Vajdaság egész területén pedig már 444. A számok folyamatosan növekednek.