2024. április 23., kedd

Drágul a gumiabroncs

Már hónapokkal ezelőtt arról cikkezett a világsajtó, hogy nemsokára elérkezik az idő, amikor a – többnyire Thaiföldön, Malajziában és Indonéziában található – kaucsukültetvényeket támadó kórokozók kártétele miatt jelentős mértékben megdrágul a gumiabroncs. A mai piaci trendek arra engednek következtetni, hogy ez más okokból is egészen biztosan bekövetkezik, a termelési és ellátási láncban ugyanis az utóbbi időben megugrottak az árak.

A természetes gumi előállítási költségei 2021 első felében átlagban 57 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly, a kőolajárak emelkedése pedig hatással van a szintetikus gumi árára is, amely az idei év első hat hónapjában 66 százalékkal a 2020. évi átlag fölött volt. Megdrágult a villanyáram is, mégpedig 154 százalékkal, ami különösen fontos adat a gumiabroncsgyártó országok szempontjából. További lényeges tényező, hogy több mint 200 százalékkal növekedtek a konténeres tengeri szállításra kivetett illetékek.

Európában már megdrágultak a gumiabroncsok, egyelőre azonban nem túl nagy arányban, mert a termelői-kereskedelmi rendszerben kissé csökkentették az árrést, de az év második felére sokkal nagyobb gumiabroncs-drágulás várható.